По први пут: Бања Лука добила Стратегију развоја културе

Бања Лука је, по први пут, данас добила Стратегију развоја културе за период од 2018-2028. године, која је дио ширег плана и активности у вези са припремом кандидатуре нашег града за Европску престоницу културе 2024. године.

Приједлог овог стратешког документа, којим су трасирани правци развоја културе за наредни десетогодишњи период у граду, добио је подршку на данашњој 24. сједници Скупштине Града.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да се овим документом добија јасна траса развоја градске културе у наредних десет година у смислу инфраструктуре која је потребна, културне сцене, људских ресурса и финансирања креативних идеја.

-Ради се о једном врло систематичном, иновативном, свјежем документу који представља наш увод у апликацију за Европску престоницу културе 2024. године. Да би град уопште могао да аплицира, потребно је да има дугорочно планирање културе – рекао је Радојичић.

Он је рекао да град има доста амбициозан план, те да се највећа улагања односе на инфраструктуру, од чега је највећи појединачни пројекат у Плану капиталних инвестиција – нова вишефункцијска конгресно-конференцијско концертна дворана, те да је процијењена вриједност тог објекта заједно са припадајућим земљиштем и  евентуално хотелом високе категорије између 40 и 50 милиона КМ. У том правцу, како је рекао – усвојен је Регулациони план „Центар Алеја“ чиме је одређена локација, а на јесен би требало ићи на вјероватно међународни конкурс за идејно рјешење, а након тога ће се моћи ићи у пројекат тражења средстава.

Шеф Тима за припрему апликације „Бања Лука 2024” Марко Билбија, рекао је да је оно што је важно јесте да се Тим током цијелог процеса доношења овог стратешког документа трудио да буде максимално транспарентан и партиципативан.

-Годину дана интензивно смо радили са цијелом културном сценом Бање Луке, са културним актерима, институцијама и организацијама. Суштина стратегије јесте да култури да један јасан правац и да цијелу културу постави у један кохерентан систем, да сада заправо добијемо једну платформу за бољу комуникацију унутар културе и да добијемо један правац у којем желимо да видимо Бању Луку кроз тих десет година колико овај документ прописује – нагласио је Билбија.

Прихваћена одлука о оснивању Форума за безбједност грађана

На данашњем засједању, градски парламент прихватио је градоначелников приједлог о оснивању Форума за безбједност грађана.

Како је казао градоначелник Радојичић – Форум је савјетодавни орган Скупштине Града, истичући да слична тијела постоје од САД-а до Приједора и да представљају облик комуникације и сарадње грађана са другим институцијама на питању безбједности.

-Дакле, Град повезује средње и основне школе, мјесне заједнице, грађане, невладине институције, полицију да разговарају и предлажу шта је потребно или шта је добро у области безбједности, од видео надзора, од питања безбједности око школа, вртића, инсфраструктурних објекта па на даље – рекао је Радојичић.

Он је рекао да су искуства неких других градова, попут Приједора позитивна и да га је то руководило да предложи једну овакву одлуку и да се формира Форум за безбједност грађана.

-Имам осјећај да грађани хоће да доста ствари предложе, да имају идеја и иницијатива, а Град се овдје појављује као катализатор да се то негдје моделира и да добије свој оптималан облик према оним органима који су надлежни и који одлучују о овим стварима – каже Радојичић и додао да би Форум требало да засједа бар два пута годишње и предлаже мјере за побољшање мјера безбједности.

 

На данашњем 24. засједању донесена је и Одлука о одређивању назива улица, тргова и дијелова насељених мјеста и обиљежавања зграда бројевима.

Прихваћена је и Информација о стању судских и управних поступака са аспекта заштите имовинских права и интереса Града. У вези с том одлуком, градоначелник Радојичић је рекао да Град има веома много различитих управних, парничних и других поступака.

Према његовим ријечима, у протеклих годину дана – Град је имао прилично успјеха, јер је добио неколико предмета.

Подршка изввјештајима о пословању неколико комуналних предузећа

Подршку су данас добили и извјештаји о провођењу Локалног еколошког акционог плана за Град Бању Луку, о пословању неколико комуналних предузећа, и то: „Водовода“ а.д, „Градског гробља“ и „Чистоће“ а.д, као и више тачака из области просторног планирања и имовинских односа.

Од кадровских питања, између осталог, Босиљка Радић дипломирани економиста – именована је за директора ЈУ „Раднички универзитет“.

Скупштинска пауза до августа

Скупштина града Бања Лука, након овог 24. засједања, улази у љетну паузу до августа.

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић је истакао да је Скупштина планирано, што се тиче првог тромјесјечја, већином испунила.

– Планирамо да послије овог скупштинског засједања одржимо састанак у Стручној служби, да видимо шта је од тачака дневног реда још остало. Мислим да смо испунили све оно што смо предвидјели у задатом периоду, поготово што нам је било битно да усвајамо извјештаје и информације јавних установа и предузећа – истакао је предсједник Талић.