Помоћ за дјецу из 20 породица

Градоначелник Игор Радојичић, заједно са представницима Центра за социјални рад, потписао је данас са организацијом „Save the Children“ уговор о реализацији програма подршке поридици „Породични сарадник“, сa циљем јачања породице кроз институције социјалне заштите.

Након потписивања уговора, Радојичић је прецизирао да се пројекат односи на 20 породица у којима постоји могућност занемаривања дјеце, због породичних потешкоћа.

  • Пројектом је предвиђено да добију помоћ са стране и да се породица покуша одржати на окупу. Та дјеца не би требало да се издвајају из породица, односно, по могућности, требало би да живе у здравим и срећним породицама – нагласио је Радојичић.

Директор организације „Save the Children“, Андреа Жеравчић, истакла је да је програм осмишљен на такав начин да се помогне центрима за социјални рад да имају обучен стручни кадар који ће радити са идентификованим породицама.

  • Тим породицама је потребна подршка у минимизирању ризика који постоји и развијању родитељских компетенција. У претходном периоду подржали смо развој дневног центра за дјецу у ризику у Бањој Луци те мислимо да је потребна већа подршка и родитељима како би наше интервенције дале квалитетан резултат за дјецу – рекла је Жеравчић.

Ирена Јолџић, директор Центра за социјални рад Бања Лука, изразила је задововољство наставком сарадње са организацијом „Save the Children“.

  • Морамо дјеловати у правцу да се свака породица одржи, а наш тим социјалних радника ће помоћи породицама у томе. Највећи интерес је да дјеца напредују у породицама, а не да их изузимамо из различитих разлога – закључила је Јолџић и додала да ће пројекат проводити до краја 2020. године.

Пројекат ће бити финансиран донаторским средствима.