Позив грађанима: За крупни отпад позовите „Чистоћу“

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, позвао је све Бањалучане, који желе да се ријеше старог намјештаја, бијеле технике или неког другог крупног отпада, да за одлагање користе услуге „Чистоће“, која је ових дана истакла нови, повољнији цјеновник за ову врсту услуга.

Билчар је указао да грађани плаћају само одвоз кућног смећа, али не и крупног отпада, те да је то пракса у свим градовима, па тако и у Бањој Луци.

  • Нажалост, грађани често одлажу ову врсту отпада по насељима и уз контејнере, стварајући дивље депоније, због чега је важно да грађани знају да постоји могућност да се на легалан начин ријеше тог отпада – каже Билчар.

По новом цјеновнику „Чистоће“, одвоз једног комада оваквог отпада кошта 10 КМ.

  • Бацање кабастог отпада по граду представља велики проблем и надамо се да ће ова цијена бити прихватљива суграђанима – истакао је технички директор “Чистоће” Милан Плавшић. Он је додао да и даље постоји опција изнајмљивања контејнера за крупни отпад по цијени од 125 КМ и више, зависно од величине.
  • Ови контејнери су погодни за одлагање грађевинског отпада приликом санације или реновирања станова или кућа – рекао је Плавшић.

Истовремено, на више локација на ширем градском подручју инсталиране су надзорне камере како би се открило ко нелегално одлаже крупни отпад. Сви „ухваћени“ на камери пролијеђени су на даље процесуирање у Комуналну полицију, која на основу тих снимака изриче новчане казне.

Због непрописног одлагања отпада, грађани могу бити кажњени са 100 до 1.000 KМ, самостални предузетници са 200 до 1.000 KМ, одговорно лице у правном лицу од 200 до 1.800 KМ и правна лица од 500 до 7.000 KМ.