Подршка пројекту „Поносне картице“

Град Бања Лука подржаће пројекат „Поносна картица 2020 – цијена минус за 3+“ који је намијењен породицама са троје и више дјеце, изјавио је данас Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику. Он је позвао и привредне субјекте да се укључе у ову акцију,  те изразио увјерење да ће ово бити додатнма подршка вишечланим породицама.

  • Прије три мјесеца смо разговарали о овом пројекту, али нас је епидемија зауставила. Данас ће ова прича можда имати и више ефекта, те вјерујемо да ће ова картица остварити већи и снажнији ефекат код вишечланих породица. У задњих неколико година ми имамо добру сарадњу са удружењем које окупља породице са четворо или више дјеце, и на овај начин, само проширујемо обухват породица – закључио је Станић.

Драган Дакић из Фонадације „За живот“ које је носилац франшизе овог пројекта за БиХ, објаснио је да се пројекат односи на вишечлане породице гдје ће родитељима који издржавају троје и више дјеце, од којих је барем једно малољетно, бити омогућени попусти приликом куповине роба и услуга код одређених привредних субјеката.

  • Ово није социјални програм, јер носиоци картице могу да буду сви родитељи који издржавају троје или више дјеце, без обзира на социјални статус или брачно стање. Попуст функционише тако што пословни субјекат сам одреди, којег дијела марже се одриче у корист подршке вишечланим породицама, односно у функцији је опште подршке вишечланим породицама. Истовремено, одрицање од дијела марже њима аутоматски повећава обрт и тржиште – рекао је Дакић.

Он је додао да је одзив за сада добар,  јер  су за само три дана успјели да региструју преко 700 будућих корисника, а процјена је да на територији Бање Луке живи око 1.000 породица са троје или више дјеце.

  • Значајно је и да се одзив пословних субјеката одвија добром динамиком, а у фази израде је и апликација која ће корисницима давати информације код којих пословних субјеката могу остварити попусте, њихову локацију, контакт и слично. До 15. јуна ће бити потписани први уговори са привредним субјектима, а очекујемо да би прве картице требало да буду подијељене средином јула – нагласио је Дакић.