Погледајте како ће у будућности изгледати центар Бање Луке

Три тима више београдских архитеката равноправни су побједници међународног архитектонског конкурса за изглед будуће пјешачке зоне у градској језгри, на потезу од старе аутобуске станице до зграде „Путева РС“.

Како је данас објелоданио градоначелник Игор Радојичић, радови ова три тима подјелили су другу награду на конкурсу, пошто, по пропозицијама конкурса, може бити само један првонаграђени.

-Конкурсна комисија је одлучила да коначно рјешење на простору центра града треба бити компилација више појединачних најбољих рјешења из неколико радова. Аутори све три једнако вриједне друге награде су из Београда, и то: Студио Нормотик, други ауторски тим Марчетић-Максимовић-Писарић и трећи рад Микавица-Минић Београд – рекао је Радојичић.

Предмет конкурса било је пет различитих цјелина у центру града: простор старе аутобуске станице, око Музеја савремене умјетности РС и испред објекта ПЦ „Крајина“, око Храма Христа Спаситеља, простор парка Бана Милосављевића до хотела „Талија“, те простор од парка Бана Милосављевића до Улице Васе Пелагића.

 

Свеукупно, на конкурс је пристигло 12 пријављених радова из цијелог свијета. Поред побједничких рјешења, додијељена су два неновчана признања-похвале (тимовима из Србије и Ирске), а откупљен је и један рад кинеских архитеката.

Радојичић је најавио и да ће, послије избора најбољих рјешења, услиједити ревизија регулационог плана централног градског подручја, пошто су конкурсом добијена нека нова рјешења која су различита у односу на постојећи регулациони план.

-У оквиру овог процеса, догодине ћемо расписати конкурсе за два спомен обиљежја која ће бити у овој зони, и то обиљежје за страдале из Одбрамбено-отаџбинског рата и из Првог свјетског рата. Такође, градња приватних објеката из петог сегмента је већ у току (објекти код зграде „Путева“), и они ће морати пратити рјешења из овог конкурса – нагласио је Радојичић.

Како би инвеститори пратили изабрана идејна рјешења, Град Бања Лука ће оформити посебну комисију која ће пратити градњу на обухваћеном подручју.

-Срећни смо што смо, овим избором, постали субјекти једне велике урбане трансфорамације и настајања једне Бање Луке 21. вијека – закључио је Радојичић.

Градски архитекта Иван Рашковић казао је да је на конкурс стигло 12 радова, од којих није било радова аутора из Бање Луке.

-Највећу трансформацију доживјеће простор старе аутобуске станице који ће од једног паркинга бити трансформисан у музејски трг – нагласио је Рашковић.

Према изабраном рјешењу, Видовданска улица биће претворена у пјешачку зону, а  саобраћај ће бити преусмјерен у Улицу Николе Тесле, која ће бити проширена.

-Како би овај простор постао трг, саобраћај ће са два кружна тока бити преусмјерен у Улицу Николе Тесле, а нови трг постаће цјелина с постојећим простором испред и око зграде Музеја савремене умјетности Републике Српске која ће остати у центру једног трга – објаснио је Рашковић.

Он је нагласио да ће сви заинтересовани моћи да погледају изложбу свих пристиглих радова, која ће бити отворена 23. децембра у Банском двору.

Комплетно обавјештење о додјели награда погледајте овдје.