Пливачко такмичење бањалучких основаца у недјељу

Tакмичење бањалучких основних школа у пливању, у оквиру Малих олимпијских игара Републике Српске, биће одржано у недјељу 19. маја, на Градском олимпијском базену, са почетком у 16.00 часова.

Из градског Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт најављују да ће на пливачком такмичењу учествовати више од стотину бањалучких основаца, подијељених у четири категорије. Такмичење заједнички организују Град Бања Лука, Министарство породице, омладине и спорта РС и Пливачки клуб „Олимп“.

– Такмичење ученика основних школа града Бање Луке у пливању, по први пут се организује у оквиру Малих олимпијских игара Републике Српске, које на јединствен начин укључују велики број ученика у школске спортске активности. Један од основних циљева организације такмичења основних школа у пливању, као пилот пројекта, јесте подизање свијести код дјеце и омладине о значају пливања, али исто тако и развој и афирмација пливања као базичног спорта – кажу у надлежном одјељењу.

Иначе, ово је други пилот пројекат у 2019. години у оквиру Малих олимпијских игара РС на којем заједно раде Град Бања Лука и Министарство породице, омладине и спорта. У априлу ове године организовано је прво такмичење основних школа града Бање Луке у стоном тенису, док је прошле године, експериментално одржано и такмичење основних школа у шаху, те је на основу великог интересовања ученика за ову древну игру, шах уведен као седми спорт у програм Малих олимпијских игара Републике Српске.