Писци из 13 држава на „Књижевним сусретима“

Четврти међународни књижевни сусрети „Бања Лука 2019“ ове године биће одржани од 13. до 17. септембра на више културних сцена на простору града Бање Луке. Свечано отварање биће уприличено 13. септембра у 20 часова у Вијећници Банског двора.

Организатор сусрета, Удружење књижевника Републике Српске, ове године ће на Сајму књиге у Бањој Луци промовисати књиге 27 званичних учесника ове манифестације, који у Бању Луку долазе из 13 држава свијета.

Овогодишњи жири Удружења књижевника Републике Српске који је радио у саставу: Ранко Рисојевић, предсједник, Ранко Павловић и Предраг Бјелошевић, чланови, једногласно су донијели одлуку да се књижевна Награда 4. Међународних књижевних сусрета – Бања Лука 2019. додијели угледном писцу Ђорђу Лингваглоси из Рима, Италија. Њему ће награда бити уручена 14. септембра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, у 19 часова. Највеће међународно књижевно признање Удружења књижевника Републике Српске подразумијева и објављивање књиге изабраних пјесама у издавачкој дјелатности УКРС.

Како су саопштили организатори, почасни грађанин Бање Луке, угледни писац и преводилац са француског, Коља Мићевић, 15. септембра у 17 часова у ресторану Ријека одржаће предавање за све учеснике и књижевну публику из Бање Луке под називом ДАНТЕ НА ВРБАСУ.

Сајамске промоције биће организоване сваки дан у терминима од 12 и 13 часова.

Церемонија свечаног затварања биће одржана 16. септембра у Крупи на Врбасу (ресторан Крупски слапови) са почетком у 19 часова, а на којој ће говорити своје пјесме о води 40 пјесника.

Исто вече са пјесничке манифестације 4. Међународни књижевни сусрети – Бања Лука 2019. пјесници ће у свијет послати пјесничку поруку мира, симболично пуштајући у Крупу пјесме учесника о води, а које ће у импровизованој боци поринути у ријеку овогодишњи добитник Ђорђо Линваглоса.

Добитници овог значајног књижевног признања били су: Вјачеслав Купријанов, Русија, за 2017. годину, а 2018. награда је додијељена угледном америчком пјеснику Џону Тејлору који тренутно живи у Француској.

Програм овогодишњих Књижевних сусрета, који су уврштени у Календар културних манифестација града, погледајте овдје.

 Са ранијих сусрета (Фото архива)

Са ранијих сусрета (Фото архива)