Petrićevac: U funkciji vrtić, ambulanta i mjesna zajednica

Novoizgrađeni objekti vrtića, mjesne zajednice i ambulante na Petrićevcu, od danas su na usluzi za najmanje 10.000 stanovnika ovog naselja.

Otvaranju ovog višenamjenskog objekta prisustvovali su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, kazao je da otvaranje ovih objekata ima dvojako značenje.

-S jedne strane, pokazuje da je Banja Luka grad koji brine za svoje sugrađane, misli na najmlađe ali i na zdravlje svih. Oko 200 mališana dobiće svoje mjesto u novom vrtiću koji će, u dogovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nositi naziv  „Zmaj Jova Jovanović“. S druge strane, objekti nose i simboliku jer ukazuju na jedinstvo jednog naroda koji živi u dvije države i tim jedinstvom se ponosimo – kazao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, Banja Luka postaje sve ljepši i ljepši grad, stalno se razvija i raste.

-Veselimo se zbog toga, ali i zbog svih projekata koje je Vlada Srbije podržala kako kod nas tako i u drugim lokalnim zajednicama. U ime gradonačelnika Igora Radojičića, u lično i u ime svih sugrađana, hvala predsjedniku Vučiću i Vladi Republike Srbije na svoj dosadašnjoj podršci – istakao je Amidžić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, kazala je da je već 11 puta posjetila RS u svojstvu predsjednice Vlade Srbije.

-Banja Luka je prvi grad koji sam posjetila u ovom novom mandatu. I to je jedna od stvari koja govori o našoj bliskosti i koliko nam znači Srpska. Konkretno, ovo je drugi vrtić koji otvaramo zajedno i to je najbolja investicija za budućnost. Daćemo sve od sebe da bude još ovakavih projekata – navela je ona.

Naglasila je da Srbija danas ekonomski i politički stabilna.

-Imaćemo najbolje ekonomske pokazatelje u čitavoj Evropi i to je rezultat reforme, našeg ogromnog rada i odgovornosti. A kada je Srbija jaka, to znači da je jaka i RS – istakla je premijerka Srbije, dodajući da je Srbija, kroz različite projekte, uložila oko 59 miliona evra u RS.

Naredne godine, kako je navela, tek će se vidjeti šta znači kada rade Srbija i Srpska, najavljujući početak izgradnje aerodroma Trebinje i velikog zajedničkog projekta „Buk Bijela“.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je otvaranjem višenamjenskog objekta  ispunjeno ono što je i obećano.

-Velika je stvar to prijateljstvo koje imamo sa Srbijom. Srpska je razvijena i želimo da bude još razvijenija. Sada je došlo vrijeme da se u potpunosti možemo da oslonimo na Srbiju – nagalasila je ona.

Izrazila je zahvalnost gradonačelniku Banje Luke Igoru Radojičiću i njegovom timu što su se, kako je rekla – založili da se ovako značajni projekti za mještane Petrićevca ali i cijele Banje Luke – pokrenu i urade.

-Sve potrebe su evidentirane i gradska administracija radi predano. Veliki broj  projekata radimo zajedno ili u saradnji sa Rebulikom Srbijom. Banja Luka je danas veliko gradilište i tako mora ostati i ubduće jer je ogledalo RS – zaključila je predsjednica Cvijanović.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todrović kazala je da je uslugom primarne zdravstvene zaštite na području Petrićevca obuhvaćeno oko 8.000 sugrađana.

-Ambulanta počinje sa radom već od ponedjeljka. Uz tri ordinacije pružaće i laboratorijske usluge i trenutno zadovoljava sve potrebe za ovu mjesnu zajednicu – istakla je Todorovićeva, koja je zajedno sa zamjenikom gradonačelnika uručila zahvalnicu premijerki Brnabić.