Отворен нови мост, ускоро изградња још једног у Топлицама

Нови мост, изграђен на мјесту некадашњег Зеленог моста, вечерас је свечано пуштен у функцију, непуних годину дана од почетка радова. Нови мост замијенио је стари, монтажни мост, који је, због дотрајалости, забрањен за саобраћај у јесен 2017. године.

Симболичним паљењем амбијенталне расвјете, мост су пустили у употребу градоначелник Игор Радојичић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, уз присуство више стотина Бањалучана.

Градоначелник Игор Радојичић је истакао да је нови мост у потпуности домаћи производ што значи да можемо да одговоримо и најтежим захтјевима.

  • Пред нама је функционална и лијепа грађевина која ће бити од велике користи за све наше грађене, мост који ће повезати Источни и Западни транзит, али и насеља Обилићево и Кочићев вијенац. На овоме нећемо стати, јаким темпом настављамо и даље. Већ за седам дана завршићемо кружни ток на Лаушу, што је још један велики саобраћајни пројекат у оквиру акције „Бања Лука се гради“ и то ће у многоме растеретити саобраћај у том дијелу града – истакао је градоначелник и подсјетио на чудну коинциденцију бројева у вези са 14. јуном, јер је тог датума 1957. године издата грађевинска дозвола за стари Зелени мост, истог датума прије годину дана је потписан уговор за градњу овог моста, а данас отварамо нови мост.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, рекао је да су у овај мост уложени, идеја, нада и енергија за бољи и љепши град.

  • Бања Лука је данас град на понос свих нас. Стварамо лијеп град по мјери свих грађана који у њему живе. Желимо да људи овдје долазе и због тога градимо путеве, мостове и све оно што је потребно. Желимо да у Бањој Луци, у наредном периоду, видимо нови стадион и спортску дворану, концертну дворану као и нову зграду Скупштине РС – навео је Додик у свом обраћању и објавио приједлог да се мост зове једноставно „Бања Лука“.

Уз нови мост преко Врбаса, који повезује Обилићево и Кочићев вијенац, односно Источни и Западни транзит, изграђена је и приступна саобраћајница у Улици Гаврила Принципа и реконструисана Улице Бранка Мораче до споја са Козарском улицом.

Радове на мосту извело је предузеће „Приједорпутеви“.

Ово је први од укупно три нова планирана моста на Врбасу. Након провођења потребних процедура, до краја ове године услиједиће почетак радова на изградњи новог моста у Српским топлицама (стари, једносмјерни мост се трансформише у пјешачки мост), а крајем идуће године планиран је почетак радова на највећем пројекту из области мостоградње – новом, грандиозном мосту у насељу Долац, који би требало да скрати пут од Старчевице до центра града на свега неколико минута. Изглед овог моста биће познат након провођења међународног архитектонског конкурса, који би ускоро требало да буде расписан.

Вечерашњем догађају су присуствовали и предсједник Нардоне скупштине РС Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади РС те бројни грађани.