Отворене нове просторије Дневног центра за дјецу у ризику

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и представници организације Save the Children, отворили су данас нове просторије Дневног центра за дјецу у ризику, које се налазе у Улици Петра Пеције, у бањалучком насељу Лазарево.  У изјави новинарима градоначелник Радојичић је рекао да је овај центар примјер заједничког рада Градске управе, Центра за социјални рад, невладиних организација и међународне организације Save the Children.

Уз дневни центар за дјецу у ризику, ту је и дневни центар за дјецу затечену у просјачењу и скитњи, а у сусједном објекту је у припреми дневни центар за дјецу са сметњама у психофизичком развоју. Овдје нудимо услугу која је потребна граду величине Бање Луке, гдје ће бити пружена помоћ дјеци која имају проблема у породици, која су злостављана и занемарена или имају било каквих других потешкоћа – истакао је Радојичић и додао да је Град Бања Лука обезбиједио простор и суфинансирао реконструкцију центра, те да је ове године повећан буџет Центра за социјални за пет одсто.

Андреа Жеравчић, директор организације Save the Children, казала је да они од 2011. године подржавају организацију „Нова генерација“ у Бањој Луци и заједно са Центром за социјални рад раде на успостављању Центра за дјецу у ризику.

– Недавно смо потписали уговор са Центром за социјални рад како бисмо трајно ријешили овај проблем. Прошле године смо суфинанриали реконструкцију једног објекта, а раније смо и финансијски помагали. Наша организација ће остати и даље активна на овом простору – рекла је Жеравчић.

Директор „Нове генерације“ Јадранко Јанковић, изјавио је да услуга у дневном центру подразумијева редовне оброке, одржавање хигијене, асистенцију у успотављању права здравствене заштите, те асистенцију при извршавању школских обавеза и постигнућа. Он је истакао да је ту и подршка која се састоји од савјетодавног рада са дјецом и родитељима од стране психолога и социјалног радника.

М.Ш. родитељ дјетета које је корисник Дневног центра, каже да је изузетно задовољна услугама које добија у овом центру и веома похвално се изразила о радницима који брину о дјеци.

Иначе, Бања Лука је међу првим локалним заједницама у РС и БиХ која је почела са  увођењем услуге дневног збрињавања дјеце у ризику. Током 2017. године право на дневно збрињавање користило је мјесечно између 30 и 40 дјеце. Радно вријеме центра је сваким радним даном од 9.00 до 17.00 часова.