Отворена изложба радова пристиглих на конкурс за нови мост

У Каменој кући тврђаве Кастел, вечерас је отворена изложба радова пристиглих на међународни конкурс за идејно рјешење новог моста у Бањој Луци. Изложбу, на којој је изложен 31 рад укључујући и побједничка рјешења, отворио је градоначелник Игор Радојичић.

Радојичић, који је уједно и предсједник комисије која је бирала најбоља рјешења, истакао је значај овог конкурса, наводећи да то мора бити посебан мост, који ће бити један од симбола нашег града и печат овог времена.

  • На конкурс су се одазвале архитекте из цијелог свијета, а саставни дио овог конкурса било и питање уређења приобаља Врбаса. Са друге стране, за наш град се чуло на различитим свјетским меридијанима, што је такође био један од наших циљева када смо расписивали међународни конкурс – рекао је, између осталог, градоначелник.

Он је изразио очекивање да ће идуће године крајем љета или почетком јесени бити положен камен темељац новог моста у насељу Долац.

По отварању изложбе, одржан је и округли сто под називом “Нова ведута Бање Луке” током којег су сви присутни имали прилику да поставе питања члановима комисије, а одговоре су са стручне стране, дали си градски и пејзажни архитекта – Иван Рашковић и Огњен Шукало.

Подсјетимо, на недавно закљученом конкурсу, прву награду међу 31 рјешењем из цијелог свијета, освојио је рад групе бањалучких архитеката коју је предводио Саша Чворо, док је другу награду освојио тим предузећа “Рутинг”.

Изложба идејних рјешења са конкурса биће отворена на тврђави Кастел до 29. новембра.

Изложбу у дигиталном формату можете погледати на сљедећим линковима:

ЛИНК 1

ЛИНК 2