Отворена изложба докумената из фонда Слободана Пенезића Крцуна

У Банском двору данас је отворена изложба архивских докумената „Млеко и крв“ – Из личног фонда Слободана Пенезића Крцуна, аутора Жељка Марковића.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић казао је да је поставка изложбе у Бањој Луци плод вишедеценијске сарадње између тог и Историјског архива у Ужицу на пољу издавачко-изложбене дјелатности.

Аутор изложбе Жељко Марковић рекао је да изложбу чини заоставштина из породичне архиве, коју је Архиву у Ужицу предао најмлађи од троје Крцунове дјеце, Срђан Пенезић.

-То је најзначајни лични фонд који чува ужички Архив, а с обзиорм на функцију коју је обављао то је најзначајнија личност у новијој српској историји, која је потекла из Ужица. Нисмо дуго грађу држали, него смо исте године када смо је преузели и представили на изложби, и то прошле године. Обишла је још неке градове у Србији, а ово је њено прво гостовање ван граница Републике Србије – нагласио је Марковић.

Како је истакао, архивска грађа је најважнији извор за проучавање прошлости.

-Управо овај фонд је један од најбољих мјеста гдје ћемо пронаћи не само истину о Слободану Пенезићу, него и о времену у којем је он стварао. Ту је приказан мало другачији приступ његове личности, нарочито оног што потпада под термин контроверзности – додао је Марковић и најавио да ће Архив ускоро публиковати и његове дневнике из Другог свјетског рата, као и говоре након рата.

Срђан Пенезић, који је данас био присутан на отварању изложбе у Банском двору, рекао је да ће сваки посјетилац сам моћи да види, процијени и да има своје мишљење о томе шта се дешавало у том прошлом периоду.

-Као и увијек има пуно мишљења, а врло мало информација и људи по правилу и не желе да знају инфопмације. Они би радије формирали мишљење из незнања и упорно га понављали, како сада у модерном свијету, тако и у прошлости – навео је он.

Изложбу је отворила помоћник министра за културу Тања Ђаковић, а отварању је присуствовао и градоначелник Игор Радојичић.

Изложба „Млеко и крв“ је дио активности Архива РС поводом обиљежавања 66 година постојања те установе и Дана града Бање Луке. Како је најављено, у понедјељак у Банском двору, са почетком у 13 часова, биће промовисана монографија Верице М. Стошић и Небојше Радмановића „Бањалука центар Врбаске бановине“. Истог дана, у 14 часова у малом изложбеном салону Банског двора, у 14 часова, свечано ће бити отворена и изложба архивских докумената „Бањалука центар Врбаске бановине“.