Олакшице привреди: Одобрене и субвенције за каматну стопу

У оквиру линије подршке предузећима погођеним епидемијом корона вируса, одобрене су и субвенције износа редовне камате на кредите које су подигли пословни субјекти како би поново покренули пословну активност.

Како су потврдили у Одјељењу за привреду, на име субвенције износа редовне камате пословним субјектима запримљена су 36 захтјева, од којих 12 пословних субјеката испуњава услове Јавног позива. Листе се могу погледати на линку: http://www.banjaluka.rs.ba/privreda/podsticaji/

Истакли су да Град плаћа цјелокупан износ камате, уколико је каматна стопа до 3,5 одсто на уговорени износ кредита.

Према Јавном позиву, право на субвенцију каматне стопе имају пословни субјекти за подигнут кредит након 12. априла ове године, а чија је намјена финансирање обртних или основних средстава, за ликвидност или за рефинансирање кредита по наведеним основама. Износ овог кредита не може бити већи од 50.000 КМ, са роком отплате кредита који није дужи од три године.

Ови субјекти могу се и даље пријавити на Јавни позив који је отворен до 31. децембра ове године. Крајем сваког мјесеца ће се разматрати новопристигле пријаве, а листа о додјели субвенција биће објављена на сајту Града Бања Лука.

Наиме, како би ублажили кризу изазвану епидемиолошком ситуацијом због вируса корона, Град Бања Лука је донио читав сет мјера за подршку пословним субјектима којима је забрањен или ограничен рад.

До сада се највише пословних субјеката пријавило за субвенције комуналне таксе за истицање пословног имена, те је до данас њих 1.889 и добило ову подршку укупне вриједности око 225.000 КМ.