Окончан конкурс: Милион марака за ново запошљавање

Више од 50 привредника, шест средњих школа и 47 незапослених добиће градску субвенцију за запошљавање, у укупном износу од око милион КМ, потврђено је из Одјељења за привреду.

Према подацима надлежног одјељења, за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања подстицаје ће добити 50 привредника и предузетника и шест средњих стручних школа, за шта ће из градског буџета бити издвојено 776.800 КМ.

Када је ријеч о самозапошљавању, субвенције ће добити свих 47 кандидата који су испунили услове јавног позива, у укупном износу од 238.000 КМ.

 

За све линије подршке привредницима било је више пријављених субјеката него што је додијељено средстава, а посебно за прву линију, за коју је било вишеструко већи број пријављених него што је било средстава на располагању.

-На јавни позив је стигло укупно 216 захтјева. Највише пријављених и одобрених подстицаја јесте за суфинансирање дијела трошкова набавке основних средстава у циљу технолошког развоја. По тој линији, подржана су 42 апликанта у укупном износу од 576.900 КМ – рекли су из ресорног одјељења.

Осам привредника добиће укупно око 100.000 КМ за преквалификацију радника у циљу обезбјеђења дефицитарних занимања и осигурања адекватне радне снаге неопходне за раст конкурентности.

По први пут ове године, издвојено је 100.000 КМ за средње стручне школе за суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу. Ова подстицајна средства добиће шест школа, и то: Технолошка, Техничка, Угоститељско-трговинско-туристичка школа, Пољопривредна, Школа ученика у привреди и Електротехничка школа „Никола Тесла“.

-Са сваким корисником подстицаја, закључиће се уговор, којим се уређују међусобна права, обавезе и начин исплате одобрених средстава, а све у складу с Правилником о условима и начину кориштења подстицајних средстава у функцији запошљавања за 2018. годину – закључили су из надлежног одјељења.

 

За овај вид подстицаја привреди у посљедњих пет година из буџета Града издвојена су средства у висини од скоро 3,5 милиона КМ, чиме је подржано запошљавање 608 радника.

Овогодишњи јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања био је отворен од 13. јуна до 13. јула. На позив су се могли пријавити привредници, незапослени и средње стручне школе.

Резултате погледајте овдје.