Од понедјељка додатне линије у јавном превозу

Градски Штаб за ванредне ситуације сумирао је данас епидемиолошко стање у Бањој Луци и закључио да се, према подацима у задњих неколико дана, епидемија смирује и да пада број обољелих.

  • Основни циљеви мјера које смо предузели су остварени, а то су заустављање масовног ширења епидемијe, заштита људских живота као и оптимална оптерећеност здравственог система који ниједног тренутка није био загушен и преоптерећен. Тренутно смо у новој фази борбе са вирусом, за којег смо свјесни да још постоји у популацији. Ова фаза подразумијева отварање града и економије, гдје свака дјелатност има посебно упутство за рад, али уз максимално поштовање прописаних мјера – рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Он је нагласио да је Штаб изузетно задовољан односом грађана као и пословних субјеката према мјерама које су прописале надлежне установе, оцијенивши да се оне у великој већини поштују.

Штаб је констатовао да се активности у вртићима одвијају несметано те да постоји све већи интерес родитеља за смјештај малишана у вртиће, али да се и даље морају поштовати упутства која подразумијевају мање групе дјеце.

Када је у питању јавни превоз, од наредног понедјељка биће уведене додатне линије. Према ријечима градоначелника, договор са превозницима у вези са снижавањем цијене карте у јавном превозу није постигнут, а разговори ће бити настављени.

Одјeљење за привреду наставља са обрадом захтјева пословних субјеката за олакшице. Пристигло је неколико хиљада захтјева, а прве субвенције одобрене су јуче. Када је у питању субвенција камата на кредите, помјерен је рок узимања кредита на које ће бити плаћене субвенције, а то је 12. март ове године.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић је извјестила да је, од почетка епидемије, у Бањој Луци забиљежено 557 позитивних на корона вирус, док се више од половине њих, тачније 303, у међувремену опоравило.

  • Просјек заражених корона вирусом у протеклој седмици био је 5,5 на дневном нивоу, а у овој је четири. Такође, у задњих неколико дана имамо и мање пацијената са температуром и акутним респираторним инфекцијама. Када је у питању рад Дома здравља, ми пацијенте примамо у складу са ригорозним хигијенским правилима како не бисмо угрозили ни здравствене раднике ни грађане, те због тога молимо за стрпљење приликом посјете амбулантама – закључила је Тодоровић.