Од данас, и званично у трци за Европску престоницу културе!

Град Бања Лука упутио је Европској комисији апликацију кандидатуре за Европску престоницу културе 2024. године, чиме је наш град и званично ушао у трку за најпрестижније европско признање из области културе, објавили су данас градоначелник Игор Радојичић и шеф Тима за кандидатуру Марко Билбија.

Како је најављено, бањалучка апликација требало да стигне у Брисел у понедјељак, неколико дана прије формалног истека рока за достављање пријава заинтересованих градова. Тренутно, Бања Лука је једини град из БиХ који је поднио кандидатуру, с тим да постоје најаве да би то могао учинити и Мостар, као и албанска Тирана и норвешки Бодо.

Говорећи о бањалучкој кандидатури, Радојичић је указао да је слоган бањалучке кандидатуре „Супротности се привлаче“ и нагласио да је овај корак услиједио годину и по након уласка у овај веома захтјеван посао.

– Након више од годину и по дана посла, дошли смо до овог корака. Почетком прошле године смо у Скупштини града једногласно усвојили одлуку да Бања Лука буде кандидат за Европску престоницу културе 2024. године. На основу те одлуке, Тим за за припрему апликације је израдио и Стратегију развоја културе града за наредних десет година. Исти тим је предано радио и на пријави која представља наше виђење Бање Луке 2024. године и садржаја културе у нашем граду – рекао је Радојичић.

Он је додао да је оптимиста, кад је ријеч о првом кругу квалификација, и да Бања Лука, својом културном сценом и потенцијалом, заслужује да понесе ову ласкаву титулу.

– До краја године, у Бриселу се одлучује о прихватљивости и то је прва степеница у којој се градови кандидати оцјењују да ли испуњавају формалне претпоставке. Уколико прођемо први круг, онда улазимо у наредну годину са потребом да прихваћену прелиминарну пријаву даље дорађујемо током цијеле 2019. године, а потом би ушли у финално одлучивање о градовима који ће понијети титулу ЕПК 2024. године – истако је Радојичић.

Шеф Тима Марко Билбија је казао да су се у припреми апликације потрудили да што шире захвате нашу културну сцену на подручју града, да разговарају са свима, не само са онима који креирају културни садржај већ и са публиком и представницима инстуитуција.

– Ово је пројекат који је изњедрио цијели град и овим путем се захваљујем свима који су учествовали у припреми апликације. Без обзира на то што се ради о првој степеници, већ смо остварили одређене резултате као што је Стратегија развоја културе за наредну деценију, тако да имамо назнаке о резултатима, оствареним у задњих годину дана. Конкуренција је снажна, али мислим да смо урадили добру апликацију која је интензивно рађена годину и по дана. Свака апликација за ЕПК, поред низа формалних питања, мора да садржи и умјетнички наратив, ноту која објашњава умјетнички концепт цијелог пројекта. Наш слоган најпластичније описује да је ово простор великго броја супротности и различитости које не комуницирају у довољној мјери, а када се споје и привуку, ставарају нове вриједности и нову енергију – закључио је Билбија.