Одржана јавна расправа о Нацрту Стратегије развоја културе

Јавна расправа о Нацрту Стратегије развоја културе за период од 2018. до 2028. године одржана је данас у Дому омладине.

Шеф Тима за припрему апликације „Бања Лука 2024“ Марко Билбија казао је да се и на овај начин жељело чути што више приједлога од културне сцене како би се дошло до што квалитетнијег документа.

Он је нагласио да је Нацрт Стратегије усвојила Скупштина Града на сједници одржаној 24. априла и да је од тада до 15. маја документ био јавно доступан свим заинтересованим. У наредних десетак дана сви пристигли и приједлози са данашње јавне расправе биће размотрени, те би коначна верзија Стартегије развоја културе требало да се нађе пред одборницима градског парламента на јунском засједању.

-За израду овог документа, којег је Бања Лука добила по први пут и који је саставни дио за бањалучку кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године, урађен је обиман посао – нагласио је Билбија и навео да је кроз упитнике, али и појединачне интервјуе, те радне фокус групе, анкетирано преко 300 установа, организација цивилног друштва и појединаца, директора установа, умјетника, стручњака у култури из невладиног и приватног сектора, те представника Града.

У домену истраживања културних потреба публике, спроведена је анкета на узорку од 750 случајно одабрана пунољетних грађана Бање Луке. Након темељне анализе и прегледа постојећег стања, кроз шест циљева утврђен је десетогодишњи Стратешки план развоја културе Бање Луке 2018–2028. године.

Стратешка опредјељења дефинисана овим документом су: транспарентна и партиципативна културна политика; развијена инфраструктурна мрежа за културне и умјетничке дјелатности; јака, аутентична и професионална умјетничка сцена; дефинисање политике и стратегије у областима културног и природног насљеђа; развијене креативне и културне индустрије и културе у дијалогу.