Ове године конкурс за споменик ослободиоцима Бање Луке 1918.

Град Бања Лука током ове године расписаће конкурс за избор идејног рјешења за спомен обиљежје посвећено ослобођењу града од окупације 1918. године, које ће се налазити на локацији старе аутобуске станице. Такође, очекује се да би могао бити припремљен и конкурс за централно спомен обиљежје Одбрамбено-отаџбинског рата.

Први корак ка томе јесте измјена регулационог плана дијела централног подручја, за коју је донесена одлука на данашњој сједници Скупштине града, чиме је омогућено да се уцртају идејна рјешења добијена на међународном конкурсу за уже градско језгро, укључујући и локације за ова два споменика.

-Центар града ће се наредних година трансформисати у складу са новим идејним рјешењима на потезу од старе аутобуске станице, која ће такође доживјети поприличну трансформацију, па до локације у Улици Васе Пелагића, гдје приватни инвеститори већ имају одређену градњу. Дакле, центар Бање Луке ће добити једну нову димензију и потпуно нови изглед – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Подршку парламента, данас је добила још једна значајна одлука из области просторно планске докуменатције – измјена регулационог плана за локацију будућег научно-технолошког парка у Бањој Луци. Ово је први, процедурални корак у правцу изградње будућег начучно-технолошког парка на локацији у Лазареву, односно у дијелу касарне „Козара“ који се сада не користи.

-Постоји још неколико локација, али ова је најинтересантнија и с обзиром на то да је ријеч о војној имовини, већ смо поднијели захтјев за пренос власништва. По завршетку измјене регулационог плана и рјешавању имовинских односа, радићемо студију која ће разрађивати концепт научно-технолошког парка. Суштина је запошљавање, остваривање високих прихода и економског развоја – истакао је Радојичић.

Он је нагласио да многе земље данас свој развој базирају на модерним савременим технологијама и на томе остварују високе приходе.

-У неколико градова у Србији, у различитим фазама градње су научно-технолошки паркови. На тим локацијама се обједињују и научни, и високообразовни капацитети, почетни бизниси из области модерних технологија, велике фирме које раде ИТ софтвер и сличне креативне индустрије. Уствари, оставрују се високи приходи, запошљавају се људи и то представља огромну развојну шансу – закључио је он.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић истакао је да ће будући технолошки парк имати вишеструки значај.

-То је идеална прилика да увежемо, и универзитет и образовне установе са ИТ компанијама, те дођемо до могућности запошљавања како младих људи тако и оних који су оспособљени да раде у тој сфери, што је и у складу са Стратегијом развоја града Бање Луке као „Смарт ситија“. На тај начин можемо и да црпимо креативна рјешења за развој града – рекао је Талић.

Градски парламент данас је усвојио и Програм рада и финансијски план Центра за развој пољопривреде и села за 2020. годину.

-Постављајући паралелу од 2016. године до данас, може се закључити да смо значајно унаприједили и побољшали рад Центра и проширили спектар његових дјелатности, од тога да већ говоримо о рејонским пијацама, Херцеговачкој и Крајишкој кући, повећаној пољопривредној производњи, те збрињавању напуштених животиња – рекао је Радојичић.

Подржане су и одлуке о расписивању конкурса за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Града, затим више одлука од додјели у закуп пословних простора под посебним условима и одлука о усвајању Платформе за мир и Плана активности за имплементацију Платформе за мир за 2020. годину. Усвојена је и информација о годишњим активностима у културној дјелатности на подручју града Бање Луке.

Нова одборница СНСД Милкица Никић положила је заклетву на данашњем заједању Скупштине града. Она је на том мјесту замијенила Момчила Антонића, који је вратио мандат одборника због преласка у Народну скупштину РС гдје ће замјенити Зорана Тегелтију.