Обновљен објекат Музичке школе „Владо Милошевић“

Објекат Музичке школе „Владо Милошевић“ обновљен је у оквиру пројекта „Зелени економски развој“, који спроводи УНДП, уз подршку Владе Шведске и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске. У оквиру овог пројекта, Град Бања Лука са партнерима ради на обнови више објеката друштвене дјелатности.

У оквиру радова на побољшању енергетске ефикасности на објекту Музичке школе је саниран кров, постављена фасада и замијењена комплетна вањска столарија. Вриједност радова је 180.000 КМ, од чега су 50 одсто средстава обезбиједили Министарство просвјете и културе РС и Музичка школа, а остали дио Влада Шведске и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС.

Градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао данашњем обиљежавању завршетка обнове Музичке школе, рекао је да Град са својим партнерима учествује у пословима реконструкције, финансирања, суфинансирања и на други начин подршке у обнови јавних односно објеката друштвене дјелатности.

-У граду дјелује четрдесетак основних и средњих школа, Центар за предшколско васпитање и образовање и више јавних и приватних универзитета, Дом здравља са низом својих амбуланти породичне медицине и више других здравствених установа. Већина тих објеката је старија и захтијева реконструкцију, обнову или темељну градњу. Неколико објеката је рађено прошле године, а велики број њих планирамо у овој години – рекао је градоначелник Радојичић и навео да су партнери Града у том послу Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, УНДП, поједине амбасаде и друге међународне организације.

Радојичић је подсјетио да је прошле године кроз пројекат енергетске ефикасности у Бањој Луци завршен објекат Основне школе „Алекса Шантић“ и Дома здравља, а да су у току радови на школи „Јован Цвијић“.

Према његовим ријечима, потребе су знатно веће и зато нам је драго када имамо партнере.

-У фази смо процјене расподјеле средстава за основне школе и очекујемо да би тај посао могли завршити сљедеће седмице – истакао је Радојичић и додао да је прошле године надлежно одјељење урадило комплетно снимање и сачињен је читав елаборат о стању у свим школама у Бањој Луци.

Углавном, како је истакао – пуно је захтјева и за сада је у буџету планирано 100.000 КМ за финансирање мањих захвата на школама и одвојено средстава за суфинансирање радова.

Свечаност у Музичкој школи
Данашњој свечаности поводом завршетка обнове Музичке школе, уз ученике и руководство школе, присуствовали су и амбасадор Краљевине Шведске у БиХ Андерс Хагелберг, помоћник министра за основно и средње образовање у Влади РС Радмила Коцић-Ћућић, те директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС Срђан Тодоровић. Уручене су и захвалнице за допринос раду и развоју школе.
Дамир Јованић, директор Музичке школе „Владо Милошевић“, рекао је да су прве анализе показале да су уштеде енергетским утопљавањем на утрошку гријања и електричне енергије око 25 одсто.
-У цијелој школи постигнута је јединствена температура ваздуха, тако да ће вијек трајања инструмената бити дужи, а средства која смо досад улагали у ту сврху искористићемо за набавку нових инструмената и учешће на фестивалима и такмичењима – рекао је Јованић.