Нови пројекат са УНДП-ом: Модернизација јавних услуга у Бањој Луци

Градоначелник Игор Радојичић и резидентна представница Развојног програма УН-а (УНДП) Стелијана Недера потписали су данас меморандум о разумијевању између Града Бање Луке и ове организације, којим је предвиђена модернизација јавних услуга у Бањој Луци.

Овај пројекат односи се на унапређења и савремена рјешења у више области: администрација, комунални послови, саобраћај, енергетска ефикасност, и други.

-Потписивањем овог вишегодишњег меморандума, већ лансирамо први позив приватним компанијама, факултетима, академској заједници, невладиним организацијима да се током овог мјесеца пријаве са својим идејама и да предложе конкретне пројекте у области доприноса „паметним градовима“ и унапређењу услуга у граду – казао је Радојичић.

Град је област „паметних градова“, како је нагласио, поставио као један од четири стратешка циља у Стратегији развоја града, а који значе модернизацију и дигитализацију услуга на различитим нивоима.

-За Град ово ће бити вишеструки допринос, прво што ћемо добити прилику да у разним областима извршимо унапређење, за саме грађане такође, а представљаћемо и узор другим градовима како модернизовати и унаприједити услуге на платформи „паметних градова“ – навео је Радојичић и изразио захвалност УНДП-у за финансирање овог пројекта.

Резидентна представница Развојног програма УН-а Стелијана Недера казала је да су дигитална трансформација, иновације и убрзавање позитивних промјена – приоритети како у тренутном, тако и у дјеловању те организације у наредних пет година.

  • Препознајемо чињеницу да у градовима живи све више и више људи, те стога покушавамо фокусирати наше напоре на урбани развој. Градови морају гледати у будућност и размишљати о начинима како користити најбоље доступне модерне технологије, јер свако жели да има најбоље услуге превоза, као и најквалитетније јавне услуге које пружају локалне администрације. Сигурна сам да ће ова иницијатива бити корисна и занимљива и позвала бих све грађане, компаније и организације цивилног друштва да се пријаве и предложе своје идеје – закључила је она.

УНДП ће за овај пројекат издвојити 135.000 долара, плус учешће Града од десет одсто од овог износа.

Јавни позив (Иновацијски изазов – Бања Лука – Град будућности) погледајте овдје.