Нови експонати на „Кочићевом огњишту“

У оквиру овогодишњег 54. Кочићевог збора, биће уређена односно опремљена музејским предметима још једна кућа тзв. „зградица“ на Кочићевом огњишту. План је да ова кућа буде отворена завршног дана „Кочићевог збора“, 25. августа, у 11 часова.

Како су истакли из Музеја Републике Српске, у Стричићима, родном мјесту народног трибуна и писца Петра Кочића, већ неколико година теку припреме за формирање Музејске збирке „Кочићево огњиште“, којом се жели приказати традиционални начин живота на Змијању с краја 19 и почетка 20 вијека.

Уређење прве куће – дводијелне брвнаре на Кочићевом огњишту успјешно је обављено прошле године, у сарадњи Музеја РС, Града и Туристичке организације.

Како су појаснили из Музеја – Кочићево огњиште обухвата пет објеката, и то: родну кућу Петра Кочића, дводијелну динарску планинску кућу брвнару, двије зградице и амбар.

Истакли су да им је намјера да путем тог огњишта прикажу традиционалну архитектуру, начин становања и традиционални облик породице (породична задруга), на Змијању.

-Традиционална архитектура на Змијању је углавном била дрвена, односно комплетне куће и други објекти изграђени су од дрвета, па чак и кровови. У породичним задругама као традиционалном облику породице, у којој живе отац и сви његови синови са породицама, поред куће у којој се није спавало постојали су објекти „зградице“, коју је имао сваки ожењени задругар и у којој је спавала његова породица. У кући се боравило у току дана, а  у зградицама се спавало. У кући се на огњишту ложила ватра док се у зградицама није ложила ватра – објаснили су из Музеја РС.

Према њиховим подацима, у дводјелној брвнари тренутно су изложена 43 тродимензионална предмета и 11 фотографија.

-Опремањем куће и зградице сматрамо да на најбољи начин полазимо у формирање музејске збирке – закључили су из ове установе културе.

Поред уређења два објекта, Музеј РС је припремио и монографију „Змијање – Кочићево огњиште“, аутора Владимира Ђукановића – која треба да буде својеврсни водич кроз ову збирку. Такође један дио ове монографије је посвећен истраживањима које је радио Милан Карановић, почетком 20 вијека. Монографија „Змијање – Кочићево огњиште“, биће промовисана у оквиру овогодшњег „Кочићевог збора“ – 22. августа у 11 часова у Музеју РС.

Иначе, 54. Кочићев збор од 19. до 25. августа доноси бројне манифестације које ће бити одржане на три локације – у Бањој Луци, Стричићима и Београду.

 Фото архива

Фото архива

 Насловна страна монографије ″Змијање - Кочићево огњиште″

Насловна страна монографије ″Змијање - Кочићево огњиште″