Нова ограничења и рестрикције због корона вируса

Од четвртка, 26. марта, биће у потпуности укинут јавни превоз на подручју Бања Луке, а за потребе здравствених радника и других, неопходних служби биће организован тзв. коридорски превоз на линијама 17, 17 А и 1, одлучено је на данашњој сједници градског Штаба за ванредне ситуације.

Превоз на овим линијама биће потпуно бесплатан, а на суграђане се апелује да га користе они којима је то заиста неопходно.

Градоначелник Игор Радојичић појаснио је да ће, због потреба особа за инвалидитетом, од сутра бити у функцији посебан, такси превоз за персоналне асистенте особа са инвалидитетом, односно за њих 50-так. И овај вид превоза биће бесплатан.

  • На данашњој сједници Штаба потврђена је и одлука Управног одбора Центра за предшколско васпитање образовање да се за боравак деце у овом систему вртића за април се неће плаћати, док ће рачун за март бити умањен за 50 одсто, пошто су вртићи радили половину мјесеца – рекао је Радојичић.

Говорећи о актуелној епидемилиошкој ситуацији, Радојичић је најавио да ће, по наредби Штаба, у наредним данима у Раковачким барама бити формиран шаторски карантин у којем ће бити организован смјештај за особе које не поштују режим кућне изолације.

–  У посљедња два дана, регистровано је шест нових случајева особа заражених корона вируса, с тим да их је у Бањалуци укупно 71. У сарадњи репбуличке и градске власти те грађана, још успијевамо да ствари држимо под контролом. Имамо још бојазан за наредни период а тиче се уношења вируса из вана, јер је велики број наших људи стигао из иностранства. Ту постоји потенцијалан проблем, посебно у случају неодговорног понашања. Кластере које су нам до сада познати смо контролисали и идентификовали смо сва та лица, а најважнији је да нема смртних случајева, иако има пацијената са тежом клиничком сликом – казао је Радојичић.

Он је истакао да је број прекршаја полицијског часа јако мали, апелујући да се број пропусница за кретање у овом периоду сведе на минимум. Према његовим ријечима, Град Бања Лука је пропуснице издао само за припаднике ватрогасне јединице и комуналне полиције.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић прецизирала је да ће, због увођења полицијског часа, службе породичне медицине и педијатрија радити до 19.00 часова, а након овог периода грађани ће здравствене услуге моћи добити у Хитној помоћи.

  • По нашим подацима, око 2.500 људи у Бањој Луци се налази под здравственим надзором и са њима смо у сталној комуникацији – казала је она и додала да ће, због смањеног обима посла, убудуће стоматолошке услуге за дјецу обављати само у амбуланти у Основној школи „Иво Андрић“. Истовремено, за недоложне стоматолошке услуге особа заражених корона вирусом биће на располагању стоматолошка амбуланта у ОШ „Вук Караџић“.