Ниче нова трим стаза у Трапистима, у плану и арборетум

Бања Лука ће ускоро добити још једну трим стазу, након више него успјешног старта са оном у парку Младен Стојановић, која свакодневно привлаче на стотине рекреативаца, потврдио је директор бањалучког Шумског газинства Велибор Станић.

Према његовим ријечима, већ идуће седмице почеће грађевински радови на изградњи трим стазе под називом Траписти – Колонија, у дужини од 1.100 метара. Ријеч је о пројекту који већ дуже вријеме заједнички развијају градске власти и Шумско газдинство, у оквиру стратешких настојања да се подручје Крчмарица и Траписта, као јединствен природни потенцијал, претвори у зону за одмор и рекреацију.

У оквиру тих планова, данас је у Градској управи представљен и детаљан елеборат будућег арборетума на подручју шуме у Трапистима, који би представљао јединствену атракцију на градском подручју.

У присуству градоначелника Игора Радојичића, група стручњака са бањалучког Шумарског факултета представили су у Градској управи план изградње будућег арборетума у Трапистима, који представља збирку дрвенастих биљака гајених на отвореном простору.

– Ангажовали смо професоре са Шумарског и Архитектонско-геодетско-грађевинског факлутета који су израдили елаборат, који детаљно описује шта је потребно направити у наредном периоду и који нам кораци слиједи да би Траписти и Бања Лука добили арборетум, који би предствљао јединствену природну оазу – казао је Станић.

Будући арборетум простираће се на око 100 хектара, а радови на подизању засада одвијаће се у више фаза.

– У питању је велики посао који ће трајати годинама. До краја ове године, почећемо са чишћењем и уклањањем смећа и отпада са овог простора, обиљежавање спољашњих граница арборетума и другим припремним пословима – закључио је Станић.