„Нисте сами“: Од понедјељка достава лијекова за старије од 65 година

Градски штаб за ванредне ситуације расписао је данас јавни позив здравственим установама – апотекама да се укључе у акцију „Нисте сами“, како би, послије доставе животних намирница, био омогућен и сервис доставе лијекова особама старијим од 65 година, које имају забрану кретања због актуелне епидемиолошке ситуације.

Јавни позив је отворен 48 часова, односно до суботе 28. марта, а планирано је да достава лијекова почне већ од од понедјељка, 30. марта. Позив можете преузети ОВДЈЕ.

Уједно, Штаб је, на основу инструкције Министарства здравља и социјалне заштите, донио наредбу о формирању карантина у који ће бити упућиване особе са подручја Бање Луке које уђу у земљу, а нису позитивни на корона вирус. Наредбу можете видјети ОВДЈЕ.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да је основни циљ ових мјера спречавање стварање нових жаришта епидемије.

  • Локације карантина су у дворани Обилићево, првом спрату амбуланте у Обилићеву и у Центру „Заштити ме“, гдје је, свеукупно, омогућен смјештај за око 150 особа. Истовремено, особе са подручја Бање Луке које уђу у земљу, а буду позитивне на корона вирус, биће упућене у републички карантин који се налази у студентском дому „Никола Тесла“, док ће они који прекрше режим кућне изолације бити упућивани у шаторски карантин на Раковачким барама – објаснио је Радојичић.

Уједно, Штаб је позвао на процесуирање особа које су пласирале лажну вијест о наводном „потпуном затварању Бање Луке“.

  • Штаб никада није разматрао ту мјеру, а ова, лажна вијест је изазвала додатно узнемирење грађана који су опет похрлили у продавнице. Од МУП-а РС тражили смо да истраже одакле потичу те лажне информације. Још једном наглашавамо, све информације које има градски штаб су потпуно доступне јавности и тако ће бити и убудуће – указао је Радојичић.

Он је најавио да ће Штаб на сједници заказаној за суботу представити и економске мјере Града Бање Луке за помоћ пословним субјектима, погођеним посљедицама епидемилииошке кризе.

Према подацима Дома здравља, у Бањој Луци су тренутно регистроване укупно 83 особе заражене корона вирусом, док се у режиму кућне изолације налазе 1.2727 особе. По подацима надлежних служби, прописане мјере изолације се углавном поштују, а протекла 24 часа само двије особе прекршила су овај режим.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић, најавила је да ће у наредним данима бити редукован рад дијела амбуланти породичне медицине.

  • У наредним данима бићемо приморани да смањимо број радних дана у амбулантама Паприковац, Мишин хан, Верићи, Голеши и Борковићи. Информације о новом распореду рада, грађанима ће бити доступне на сајту Дома здравља и Града Бање Луке. Иако се на првом спрату амбуланте у Обилићеву налази градски карантин, грађанима ће бити настављено пружање услуга породичне медицине у приземљу овог објекта – казала је она.