Невид Театар наставља турнеју по БиХ

Невид театар наставља турнеју по БиХ у оквиру пројекта Невид театра „Образовање кроз игру“, који се спроводи кроз заједнички пројекат УН-а: „Дијалог за будућност: Промовисање друштвене кохезије и разноликости у БиХ“.

Након премијерног извођења интерактивне – образовне представе за дјецу „Принцеза Златка у краљевству боја“ у Позоришту лутака Мостар 7. јула, представа је одиграна у Тузли, Добоју, Усори, Травнику, Кисељаку, а до 24. јула биће изведена и у просторијама ХНК Напредак у Крешеву (18.07.), Босанском културном центру у Сарајеву у оквиру Башчаршијских ноћи (19.07.), Центру за културу у Источном Сарајеву (21.07.), ЈУ Спортском – културном центру у Бугојну (22.07.) и у Дому омладине у Бањој Луци (24.07.).

Прича говори о принцези Златки, принцези вила и вилењака из Жутог кралјевства, која оплемењује свој живот упознајући краљевства разних боја, те на тај начин разара предрасуде свога оца, Кралја Жутка, и приказује дјеци да је свијет који је обогаћен разноликостима уједно богатији и садржајнији свијет.

Текст је настао на основу мотива најбољих драмских текстова изабраних на јавном конкурсу Невид театра за оригинални текст у оквиру пројекта „Образовање кроз игру“. Главни мотив у представи, мотив боја, преузет је из драмског текста „Благо испод крова“ Саре Велаге из Јајца. Мотив принцезе преузет је из драмског текста „Гдје се сакрила љепота?“ Милице Малешевић из Бање Луке, а мотив већине градова који су приказани као краљевства, као и неке чињенице које говоре о тим градовима, преузете су из драмског текста „Домовином мојом“ Недима Пуриша из Зенице.

Аутор текста је Марко Дукић, који потписује и режију и кореографију. Костимографкиње су Маја Мирковић и Билјана Тегелтија Бојанић, које су заједно са Ђурђицом Бјелошевић обликовале и израдиле реквизиту. У представи играју Маја Вујановић, Дејан Андрић и Марко Дукић, лекторка је Наташа Кецман, док је вајар сарадник Бојан Микулић. Кројачице су Јела Бошковић и Љиљана Шиниковић. Техничку подршку пружили су Бањалучко студентско позориште и плесни студио „Сити џез“ из Бање Луке.

Саставни дио пројекта су и драмске интерактивне радионице за дјецу предшколског и школског узраста, те предавање о утицају интеракције у образовању дјеце.

Пројекат „Образовање кроз игру“ суфинансирају и Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Бања Лука, а медијски покровитељи су БХРТ, Радио М и Независне новине.

 Фото: Невид театар

Фото: Невид театар