На јесен градња новог кружног тока код „Сирана“

Кружни ток код ресторана „Сирано“ на Лаушу, једној од најзагушенијих тачака градског саобраћаја, по свој прилици, биће планиран са једном саобраћајном траком, умјесто двије, како је првобитно планирано.

На овај корак градске власти су се одлучиле у немогућности да знатније утичу на рјешавање компликованих и скупих имовинско-правних односа на овој парцели, лоцираној на укрштању изузетно прометне Карађорђеве улице и Улице Јована Рашковића. Бржа и јефтинија алтернатива, која предвиђа градњу кружног тока са једном траком, наћи се пред одборницима градског парламента већ 31. јануара, а што ће створити предуслове за активнију припрему овог пројекта.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, истиче да су се на овај корак одлучили како би што прије ријешили један од акутних проблема у функционисању саобраћаја у овом дијелу града. Сандић наводи да ће, послије очекиваног „зеленог свјетла“ градског парламента, Град бити у могућности да брзо уђе у реализацију пројекта.

– Пошто је ова дионица у надежности Републике, финансијер изградње биће Путеви РС, с тим да је Град, са своје стране, дужан да ријеши имовинско-правне односе и изради сву потребну пројектну документацији. Имајући у виду да смо у међувремену промјенили првобитни план и редуковали кружни ток, за очекивати је да би до друге половине ове године могли одрадити пројектну документацију и добити грађевинску дозволу, након чега би се створили услови за градњу кружног тока – рекао је Сандић.

Он је нагласио да је, у овом тренутку, непознато колико ће новца бити потребно за реализацију овог пројекта, те да ће тачан трошковник бити познат тек након израде пројектне документације.

 

– Без обзира на то, јасно је да ће пројекат бити много јефтинији него што је првобитно процјењивано, јер се из цијене „избијају“ трошкови регулисања имовинско-правних односа на овој парцели, а што нам је у припреми овог пројекта и представљао највећи изазов. С друге стране, и са овим, редуковним пројектом, кружни ток на овој локацији довешће до знатног убрзања саобраћаја, а поготово у доба саобраћајнијих „шпицева“ – каже Сандић.

Он истиче да је раскрсница улица Карађорђеве и Јована Рашковића изузетно важан саобраћајни чвор, а поготво због планираног убразања саобраћаја у правцу Клиничклог центра на Паприковцу.