Наставак братске сарадње Бање Луке и Београда

Предсједник Скупштине града Бање Луке Зоран Талић, разговарао је данас у Бањој Луци са предсједником Скупштине Београда Николом Никодијевићем. На састанку, који је одржан у Градској управи, разговарано је о низу актуелних тема из живота два пријатељска града, а најављена је и заједничка сједница двије градске управе у Београду.

Предсједник бањалучког градског парламента Зоран Талић је рекао да данашњи састанак представља наставак пријатељске и братске сарадње између Бање Луке и Београда. Он је додао да је са колегом из Београда разговарао о многим темама које се тичу грађана два града.

-Теме се већином односе на привреду, а разговарали смо и о образовању у смислу преквалификације радника. Заправо оно што ми сада радимо са Радничким универзитетом, то већ увелико ради Привередна комора Београда и то је нешто што нама може бити веома интересантно. Сагласни смо да би Бања Лука и Београд требало да буду регионални покретачки мотор увезивања градова, али и да тражимо заједнички наступ на трећим тржиштима. Дотакли смо се и начела рада двије градске скупштине, а ја сам колегу обавиејстио да смо ми ушли у процес дигитализације рада Скупштине – рекао је Талић.

Предсједник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, најавио је да ће убрзо бити организована заједничка сједница двије градске управе на којој ће бити разрађене теме о којима се данас разговарало у Бањој Луци.

-Желимо да грађани наша два града могу да живе боље, да видимо шта можемо да учинимо на том пољу, да имају квалитетнија јавна комунлна предузећа, јачу и бољу економију. Мислимо да је најбоље да Бања Лука и Београд наступају заједнички. Београд је највећи град у регији и покретач је многих процеса и Бања Лука мора да буде саставни дио тих процеса. Желимо чвршћу сарадњу у областима привреде, е-управе, економије и туризма. Имамо сјајна искуства са Будимпештом и Љубљаном и желимо да Бања Лука буде сљедећи град са којим ће Београд одржавати најтјешње везе – нагласио је Никодијевић.