Милион КМ за субвенције привреди

У буџету Града за 2019. годину планирано је нешто више од милион КМ за подстицаје у функцији запошљавања.

Како су прецизирали у Одјељењу за привреду, за субвенције за повећање продуктивности и конкуретности привредника и предузетника планирано је 922.000 КМ и 100.000 КМ за опремање кабинета средњих стручних школа за потребе обуке за нова радна занимања, а у циљу обезбјеђења дефицитарне радне снаге.

-За разлику од ранијих, прошле године, по први пут, додијелили смо субвенције за набавку опреме за опремање кабинета за практичну наставу средњих стручних школа с циљем обезбјеђења квалификоване радне снаге неопходне на тржишту рада. Град ће наставити са овом праксом, те су и овогодишњим буџетом планирана средства за ту линију подршке – казали су у одјељењу и навели да слиједи припрема и доношење Програма кориштења подстицајних средстава у функцији запошљавања за 2019. годину, који се неће битно разликовати од прошлогодишњег.

-За подстицаје прошле године било је пријављено више апликаната него што је додијељено средстава. То говори да је програм био добар и да ћемо га задржати – нагласили су у ресорном одјељењу и додали да је у 2018. години подстицаје, у укупној вриједности од милион КМ, добило 49 привредника и 46 незапослених суграђана, те шест средњих школа.

Јавни позив за додјелу овогодишњих средстава за подстицаје, како су навели, биће расписан половином године.

Иначе, Град Бања Лука је у протеклом периоду урадио много на унапређењу пословног окружења. Од маја 2015. године је и носилац БФЦ сертификата повољног пословног окружења као печата квалитета, који је у кратком року постао широко признат показатељ ефикасне локалне администрације и повољне инвестиционе климе у југоисточној Европи.

Поједностављене су процедуре за регистрацију предузетника, за шта је потребно 24 часа од предаје комплетног захтјева. Предузете су и мјере стимулисања развоја предузетништва пројектима повећања продуктивности и конкурентности привредника и самозапошљавања. Смањени су и парафискални намети за предузетнике. Предузетници који први пут покрећу посао ослобођени су плаћања таксе.

Формирана је Пословна зона „Рамићи – Бања Лука“, коју чине уређено грађевинско земљиште спремно за инвеститоре и изграђени објекти спремни за изнајмљивање и продају, а у припреми је нова пословна зона „Јелшинград“. У Одјељењу за локални економски развој и стратешко планирање основан је Центар за инвеститоре са циљем пружања помоћи инвеститорима приликом покретања пословања и других питања из надлежности Градске управе. У Одјељењу за просторно уређење уведен је једношалтерски систем за предмете из области просторног уређења. Уведене су и олакшице при плаћању накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте, као и олакшице при изградњи производних погона.