Мале интервенције: Прва нова јавна чесма, у плану њих 14

У оквиру пројекта тзв. малих интервенција, град Бања Лука ће на јесен започети са градњом низа јавних чесми у градској језгри, а први објекат те врсте биће изграђен у Парку „Петар Кочић“.

Према оквирном плану Тима за мале интервенције, које чини више младих архитеката, на подручју града би у догледно вријеме требало да буде изграђена мрежа од 14 нових јавних чесми. Ове чесме ће бити лоциране у пјешачким зонама, те омиљеним мјестима за рекреацију, а с циљем да се се умањи употреба пластичних боца и загађење животне средине.

Како би се дошло до естетски и функционално најбољих рјешења, у септембру би требало да буде расписан конкурс за најбоље идејно рјешење прве јавне чесме, а за побједнике конкурса предвиђен је и наградни фод од 2.000 КМ.

Како је замишљено, конкурс ће, с обзиром на једноставност пројекта, бити у трајању од неколико дана, а позив и пријем радова ће бити организован искључиво путем интернета.

Овај пројекат, као и остале које ће бити реализовани у оквиру тзв. малих интервенција, биће финансирани из градског буџета.