Лакши живот за 25.000 становника: Погледајате ко догодине добија воду

У вријеме док су у пуном јеку радови на градњи више водовода у оквиру великог пројекта водоснабдијевања „Вода 1“, започеле су и припреме за реализацију нове водоводне и канализационе мреже за више приградских и сеоских насеља.

У оквиру тих активности, почела је израда урбанистичко-техничких услова и главних пројеката за „Воду 3“, којом ће бити обухваћене локације које имају вишегодишње проблеме с водоснабдијевањем или уопште немају воду.

Захваљујући овом пројекту, чија би реализација на терену требало да почне на прољеће наредне године, радиће се нови, велики резервоар на Старчевици, затим секундарна водоводна мрежа Туњице, Драгочај и Шарговац, те водоводни систем Граб.

  • Највиша кота на коју треба изаћи јесте Понир, одакле се може снабдијевати широко подручје Старчевице, Понира, Дебељака и Потока – казао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, истичући да су сви ови пројекти још прошле године утврђени као приоритети.

Он истиче да су у пројекат „Вода 3“, који је у програму Одјељења за комуналне послове усвојеном прошле године од стране Скупштине града, укључени и водоводни систем Бочац 3 висинска зона и сет водовода по мањачком платоу: Доња Кола, Леденице-Рацуне, Кадина вода, Горњи Лусићи, Вилуси, Шипке, Цвијетићи и Павићи.

Пројекти из „Воде 3“ биће финансирани донацијом Европске уније у износу од осам милиона КМ, за коју би требало да буде потписан споразум у септембру ове године.

-Наша очекивања су да средства буду расположива до краја текуће године, те да донатор изабере извођача радова почетком наредне године. Према овој, очекиваној динамици, у радове би ушли са прољећа-љета идуће године са роком извршења од двије године – казао је Билчар.

Сложени пројекат водоснабдијевања и канализације подијељен је у три фазе („Вода 1“, „Вода 2“ и „Вода 3“) и вриједан је укупно 25 милиона КМ, од чега се већи дио односи на кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) као и осам милиона КМ донације Европске уније.

Изградња система „Вода 1“, одвија се планираном динамиком и с намјером да на љето идуће године буде завршена градња 56 километара нове водоводне мреже на ширем подручју Бање Луке. Тако се до 15. септембра очекује се завршетак водовода за Чесму 3 и 4, те за Горњу Пискавицу, а до 15. октобра водовод за Радосавску. Из овог пакета, раније су завршени водоводи у горњој зони Зеленог вира, у Чесми 2, Кајмакчалнској и Шумадијској улици. Током јесени, очекује се улазак у подсистем „Бронзани мајдан“ с циљем да се до краја године изгради нови велики резервоар на Пилиповом брду, који је и прва степеница овог великог подсистема.

Градња 50 километара нове водоводне и канализационе мреже за приградска и сеоска насеља, у оквиру пројекта „Вода 2“, почеће у септембру ове године, а за све они који буду жељели да се прикључе на нову мрежу обезбијеђени су бројни попусти који ће износити и до 50 одсто.

Пројекат „Вода 2“, између осталог, обухватиће градњу водовода у Тузланској и у Улици српских устаника на Старчевици, измјештање примарног водовода на старом мосту у Трапистима, изградњу водовода у Улици Браће Милетића, завршетак водовода у Јагарама, наставак великог подсистема Бронзани мајдан, поједине кракове у подсистему Звијезда, побољшање водоснабдијевања села на подручју Поткозарја, Мишиног хана и Верића, те изградњу канализације у Врбањи, Ади, Куљанима, Дракулићу и на Лаушу.

По окончању сва три циклуса, очекује се побољшање у снабдијевању водом односно нови прикључци за преко 25.000 суграђана.

 Фото архива

Фото архива