Крмине добијају друштвени дом, ускоро још четири у другим селима

На новоизграђеном објекту друштвеног дома у Крминима, у склопу инвестиционог циклуса „Бања Лука се гради“, почиње друга фаза радова како би објекат био у потпуности завршен и стављен на располагање мјештанима тог краја. У оквиру овог програма, биће обновљена још четири запуштена друштвена дома.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас обишао градилиште друштвеног дома, казао је да је успјешно окончан поступак јавне набавке и за извођача ових завршних радова на дому у Крмнинама изабрано предузеће „Прогрес градња“. За завршне радове издвојено је преко 170.000 КМ.

-Наше искуство са новим или обновљеним друштвеним домовима је позитивно и око њих се почиње дешавати друштвени живот, попут Драгочаја који је добио ново културно-умјетничко друштво, а у новоизграђеном објекту у Љубачеву већ су извођене бројне представе за дјецу. То је и основни смисао, не само да домови буду сједиште мјесне заједнице, већ да мјештани на лицу мјеста могу да имају разне актвности. Дакле, да се равномјерно развијају и град и село – казао је Радојичић.

Он је најавио да је ребалансом градског буџета обезбијеђено још 350.000 КМ за реконструкцију домова.

-Сада се раде пројекти санације и обнове друштвених домова у Мишином Хану, Рекавицама, Пискавици и  Залужанима. Видјећемо који је објекат у најлошијем стању и тиме приоритет за обнову – нагласио је Радојичић.

Додао је да је на посљедњој сједници Скупштине Града усвојен нови регулациони план интерполације, што значи да ће на шест локација на градском и приградском подручју бити понуђене локације на којима ће инвеститори градити објекте, у чијем приземљу ћемо добити просторе за друштвене садржаје.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић казао је да се политиком Града о равномјерном развоју градског и руралног дијела Бање Луке остварују квалитетни услови за останак људи на овом простору.

-Савкако да ће ови домови бити кориштени у најбоље сврхе и у интересу мјештана – закључио је он.

Објекат новог дома у Крминама, као прва фаза, саграђен је прошле године, за шта је Град издвојио 75.000 КМ.

Друга или завршна фаза, подразумијева грађевинско-занатскр радове, хидроинсталатерске, термо-техничке, елктроинсталационе радове у објекту, те вањско уређење са пратећим инсталацијама.

Простор друштвеног дома сачињен је од улазног хола из којег се приступа простору вишенамјенске сале, толетима и котловници, као и степеништу за спрат. На спрату су пројектоване двије канцеларије.

Дио објекта предвиђен је као пословни простор (продавница или садржај сличне намјене) са засебним улазом.

Истовремено са тендером за Крмине, расписана је јавна набавка за израду пројеката санације и реконструкције друштвених домова у Мишином Хану, Рекавицама, Пискавици и  Залужанима.

У оквиру обнове друштвених домова и оживљавања друштвених садржаја у руралним срединама, прошле године је и у Љубачеву изграђен потпуно нови објекат, док су обновљени односно завршени објекти домова у Верићима, Драгочају и Дебељацима.