Креће обнова Банског двора: Приоритет нови кров

Град Бањалука расписаће током ове седмице тендер за реконструкцију крова Банског двора, у оквиру прве фаза велике реконструкције једног од најзначајнијих културних објеката у граду, потврђено је у Одјељењу за комуналне послове.

Према пројекцијама, процијењена вриједност радова на крову износи 400.000 КМ, без ПДВ-а. На захтјев Завода за заштиту културно историјског наслијеђа, предвиђено је да кров буде бакарни, како би кровиште задржало аутентичан изглед.

Према тендерским условима, рок за извођење радова биће 90 радних дана.

Начелник Одјељења за комуналне послове послове Петар Билчар, истиче да се ради о највећем захвату на згради Банског двора од 1932. године, кад је и саграђен. Према његовим ријечима, за укупну, овогодишњу реконструкцију биће утрошена 2,5 милиона КМ, које је обезбједила Влада Републике Српске.

Он истиче да је обнова крова у овом тренутку приоритет будући да је објекат изложен пропадању због прокишњавања.

– Упоредо с тим, стручњаци са АГГФ-а раде на ревизији пројекта реконструкције фасаде и столарије, који датира из 2004. године, па га је потребно донекле „освјежити“. Очекујемо да ће тај посао бити завршен до краја овог мјесеца, те да би извођач, након проведеног тендера, могао почети са радовима можда већ у мају ове године – рекао је Билчар.

У међувремену, у ревизији је и ранији пројекат амбијенталног освјетљења, што би, такође, требало бити релативно брзо завршено, како би Град био у могућности да што прије покрене јавну набавку и за ову фазу реконструкције.

 

Како се процјењује, очекује се да ће дозначени износ од 2,5 милиона КМ бити довољан да покрије трошкове уређења кровишта, потпуне обнове фасаде, столарије и амбијенталног уређења Банског двора, а могуће и дјелимичног уређења унутрашњости једног од најрепрезентативнијих градских објеката.