Како написати добар пројекат за Европску престоницу културе

Тим за припрему апликације „Бања Лука 2024“ организовао је вечерас у бањалучком Дому омладине инфо-дан о теми „Шта је добар пројекат за Европксу престоицу културе“.

Шеф овог тима Марко Билбија, рекао је да ће 23. априла бити расписан конкурс за пројкетне идеје, које ће ући у званичну апликациону књигу, као дио поглавља „Умјетнички концепт“, са којом ће се Бања Лука пријавити на програм „Европска престоница културе“ за 2024. годину.

Билбија је напоменуо да се под пројкетним идејама подразумијева расписивање идеје за пројкат у неколико пасуса,  до 500 ријечи.

– Максимална величина је једна страница. У суштини потребно је одговорити на кључна питања, као што су шта је циљ и која је циљна публика пројекта, те како планирате извести ваш пројекат, његово трајање, оквирни буџет и који су планирани партнери – рекао је Билбија окупљним грађанима.

Према његовим ријечима, на конкурс се могу пријавити сви грађани Бање Луке, као приватна и физичка лица, те институције, јавне установе, организације, стучњаци и сви који желе да остваре свој креативни потенцијал.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“ Немања Миленковић рекао је да програм „Европска престоница културе“ у својој традицији дугој око 30 година има своја правила која су се временом мијењала.

– Ово је добар мотивациони пројекат, који кроз развој културе успијева да позитивно трансформише град и у економском, али и социјалном смислу –  рекао је Миленковић

Он је напоменуо да у апликациону књигу не могу ући постојећи пројекти и програми, јер Европска престоница културе је програм који подразумијева креирање новог садржаја  у оквиру предвиђеног плана и трансформацију тренутне културне сцене и идентитета града у нешто ново.

Миленковић је истакао значај сарадње Бање Луке и Новог Сада у размјени искустава и идеја, јер је Нови Сад град који је први аплицирао за престоницу културе, а није био у ЕУ, него је представљао државу која жели да буде чланица.