Исплате стипендија за ученике

За 1.236 средњошколца, које стипендира град Бања Лука, наредних дана биће уплаћене девета и десета рата стипендије, у оквиру програма стипендирања, вриједног 1,5 милиона КМ.

Тиме ће градске стипендије за ученике, бити у потпуности исплаћене, чиме ће бити окончан овај процес за школску 2018/2019. годину, потврђено је у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

Истовремено, ових дана биће исплаћена и седма стипендија за 361 студента које Град помаже на овај начин. Студенти ће осму стипендију добити у септембру, док ће им у октобру бити исплаћене завршне двије.

Како је планирано, почетком септембра ће бити расписан конкурс за додјелу ученичких стипендија за школску 2019/2020. годину. Поред тога, конкурс за студенте првог циклуса на високошколским установама биће расписан у другој половини октобра.

Ученици и студенти моћи ће да конкуришу за једну од три врсте стипендија, и то: стипендије за успјех у школи односно на студију, стипендије према социјалном статусу и стипендије за дефицитарна занимања.

За стипендије је планирано да буде издвојено око 1,6 милиона КМ.

Код средњошколаца, у наредној школској години биће стипендирана сљедећа занимања: бравар, зидар, зидар-молер и месар, док ће, у случају студената, оне бити намјењене за будуће професоре биологије, инжењере текстилног инжењерства и електротехнике.