Због градње „паралеле“: Проширују Улицу Вида Симурџића на Лаушу

У оквиру изградње нове саобраћајнице, вриједне 2,7 милиона KМ, која ће преко некадашњег „Воћњака“ повезати Лауш и Паприковац, почели су и радови на проширењу Улице Вида Симурџића.

  • Ова улица ће представљати спој нове саобраћајнице на Лаушу због чега је непоходно проширити од Санске улице па до “Воћњака”- истичу у Одјељењу за саобраћај и путеве и додају да се тренутно ради на градњи потпорних зидова, на локацији у близини православне цркве на Лаушу.

Осим што ће ова саобраћајница бити проширена, биће изграђене обостране пјешачке стазе, канализација и водовод.

Према информацијама из  “Нискоградње”, која гради  нову повезницу Лауша и Паприковца, тренутно се ради на припремама за побијање шипова будућег вијадукта који се гради од Улице Јована Рашковића на Паприковцу према “Воћњаку”.

  • Изградња ове саобраћајница је један од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у граду. Према пројекту, предвиђена је изградња саобраћајнице у дужини од 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом, која ће направити спој Паприковца и Лауша, од цркве преко „Воћњака“, до Улице Јована Рашковића на Паприковцу, гдје ће бити изграђена нова раскрсница са Зеленгорском улицом – подсјећају у одјељењу.

Услови за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице створени су након што се Град Бања Лука, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег „Воћњака“, уз осигурана средства за изградњу од стране Владе РС.