„За твоје добро“: 27.000 грађана планирано за бесплатне прегледе

Превентивни здравствени прегледи биће настављени и у наредној години, с циљем да што више суграђана буде обухваћено овом јединственом акцијом током које могу обавити више различитих прегледа на једном мјесту, потпуно бесплатно.

Градским буџетом планирано је 600.000 КМ за ову акцију, која ће у току идуће године, како је планирано – обухватити више од 27.000 Бањалучана.

Према плану Дома здравља, прегледи у наредној години почели би већ почетком фебруара, а обухватили би мјештане 18 до 70 година старости у насељима: Булевар, Центар I и II за које би прегледи били организовани у Поликлиници, затим мјесне заједнице: Карановац (Љубачево), Борковићи (Бистрица), Пискавица (Горња Писквица), Врбања (Дебељаци), Кола и Стричићи (Павићи).

Акцију, која је покренута ове јесени на инцијативу Града, проводи Дом здравља Бања Лука.

Од октобра, када је почела акција, прегледи су обављени у Мотикама, Чесми (Ади), Шарговцу (Дракулић), Агином селу, Бочцу и Драгочају (Пријаковци).

  • До сада, на превентивне прегледе одазвало се око 75 одсто становништва који су позвани на преглед. Грађани су изузетно задовољни пруженим здравственим услугама и организацијом рада – навели су из Дома здравља.

Како су истакли, овом акцијом комплетне превентивне здравствене услуге доступне су грађанима у њиховом најближем окружењу.

-Амбуланте у којима се обављају превентивни прегледи садрже сву потребну опрему за обављање ултразвучних прегледа, мамографије и других прегледа везаних за ову акцију. Мобилне тимове чине: специјалиста гинекологије, специјалиста радиологије, специјалиста породичне медицине, техничари, лаборант и друго медицинско и немедицинско особље –  рекли су из ове здравствене установе.

Акција се фокусира на најризичнија или типична обољења, а то су кардиоваскуларна и малигна обољења. Сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на контроле. Сви који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбуланту породичне медицине и закажу преглед.

Из превентивних прегледа искључено је становништво које је већ обољело од малигних болести, кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, затим становништво код којег је урађена дијагностика на наведене малигне болести и други превентивни прегледи унутар једне године, те труднице и породиље унутар шест мјесеци након порода.