„За твоје добро“: Од 1. фебруара прегледи за мјештане Булевара, Центра I и II

Превентивни здравствени прегледи биће настављени 1. фебруара, и то за становнике насеља: Булевар, Центар I и II. За њих ће прегледи бити организовани у Поликлиници и трајаће све до краја маја.

Како су истакли у ЈЗУ „Дом здравља“ Бања Лука, који проводи ову акцију на иницијативу Града, током године овом јединственом акцијом биће обухваћено више од 27.000 Бањалучана који ће имати прилику да на једном мјесту обаве више различитих прегледа, потпуно бесплатно.

Градским буџетом за наставак ове акције, која је почела у октобру прошле године, планирано је 600.000 КМ.

Према плану Дома здравља, послије прегледа мјештана Булевара, Центра I и II, до краја године бесплатни прегледи обухватиће и мјештане од 18 до 70 година старости у насељима:, Карановац (Љубачево), Борковићи (Бистрица), Пискавица (Горња Писквица), Врбања (Дебељаци), Кола и Стричићи (Павићи).

Од почетка акције „За твоје добро“ прегледи су обављени у Мотикама, Чесми (Ади), Шарговцу (Дракулић), Агином селу, Бочцу и Драгочају (Пријаковци), на које се одазвало око 75 одсто позваног становништва.

Амбуланте у којима се обављају превентивни прегледи садрже сву потребну опрему за обављање ултразвучних прегледа, мамографије и других прегледа везаних за ову акцију. Мобилне тимове чине: специјалиста гинекологије, специјалиста радиологије, специјалиста породичне медицине, техничари, лаборант и друго медицинско и немедицинско особље.

Акција се фокусира на најризичнија или типична обољења, а то су кардиоваскуларна и малигна обољења. Сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на контроле. Сви који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбуланту породичне медицине и закажу преглед.

Из превентивних прегледа искључено је становништво које је већ обољело од малигних болести, кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, затим становништво код којег је урађена дијагностика на наведене малигне болести и други превентивни прегледи унутар једне године, те труднице и породиље унутар шест мјесеци након порода.