За развој пољопривреде 1,2 милион КМ

Град Бања Лука подржаће ове године пољопривредну производњу у руралним подручјима са око 1,2 милиона КМ. Тако је за подстицаје пољопривредницима планиран милион КМ, а за субвенције за побољшање квалитета пољопривредног земљишта 200.000 КМ.

-Ова средстава ће кроз два јавна позива завршити директно код наших пољопривредника и пољопривредних газдинстава – казао је Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села, путем којег се и пласирају ови подстицаји.

Он је нагласио да је Центар израдио софтвер помоћу којег је успоставио тачну базу података пољопривредних произвођача.

-Раније су за ова средства конкурисали сви они који су по било којем основу имали регистрацију у АПИФ-у као власници пољопривредних површина, али се нису бавили производњом. База је направила једно рашчишћавање у том дијелу и сада ће само они који су регистровани у бази података у Центру имати право да користе подстицајна средстава – истакао је Илић.

То ће, према његовим ријечима, омогућити већу подршку пољопривредницима, а тиме и значајније резултате њима у њиховој производњи.

Производи бањалучких пољопривредника крајем априла, своје мјесто наћи ће у Крајишкој кући у центру Бање Луке и у оној у Требињу која би требало на буде отворена на јесен, али и на рејонским пијацама и градској тржници, за коју је Центар добио сву потребну документацији и ове године планира приступити конкретним активностима.

 Фото илустрација

Фото илустрација