За културне манифестације 190.000 КМ

За подршку пројектима из календара културних манифестација за идућу годину, Град Бања Лука ће издвојити 190.000 КМ.  Овај документ наћи ће се пред одборницима Скупштине града на сједници 11. децембра и уколико добије подршку, Град ће и у наредној години подржати низ културних манифестација.

Из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику наглашавају да су удружења и културни радници показали, до сада, највећи интерес за учешће у релаизацији пројеката, јер је на јавни позив стигло педесетак пријава.

  • У календар културних манифестација уврштене су догађаји којима ће бити пружена подршка на различите начине – од новчане, уступања простора, па до подршке приликом промоције. Кроз овај календар, Град ће подржати бројне традиционалне манифестације, попут Кочићевог збора, Дана Владе Милошевића, Ђурђевданског фестивала дјечије пјесме, Театар фестa, Ноћи музеја и друге, а коначан списак подржаних манифестација биће познат када Скупштина града усвоји овај документ – каже Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику.

Начелник Станић истиче да се, приликом израде календара културних манифестација, у први план ставља квалитет крајњег производа.

  • Наш први критеријум је квалитет и тога се строго придржавамо. Важно је да ти програми задовољавају културне потребе наших грађана, а са друге стране, настојимо да организацијом ових манигфестација привучемо и туристе. Истовремено, важно је да задржимо континуитет у реализацији манифестација међународног карактера попут фестивала који имају такмичарски карактер и који, кроз здраву конкуренцију, сваке године донесу неки нови културно-умјетнички садржај – казао је Станић.

Он додаје да издавајања за календар културних манифестација неће бити једина током идуће године и да ће Град подржати још пројеката из области културе.

  • У фебруару идуће године, биће расписан јавни конкурс за суфинансирање пројеката културно-умјетничког стваралаштва и то су додатна средства мимо календара културних манифестација. Такође, у оквиру програма „Прољеће у Бањалуци 2020“,  биће расписан јавни позив за избор манифестација/пројеката који ће Град суфинансирати и тај позив би требало да буде објављен до краја ове године – навео је Станић.

 

 Фото: архива

Фото: архива