Завршен први дио 21. сједнице Скупштине града

Скупштина града Бања Лука донијела је, на данашњој 21. сједници, одлуку о априлским наградама, које се традиционално додјељују поводом 22. априла – Дана града. Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и директор Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Горан Талић, добитници су награде Кључ града са повељом „Почасни грађанин града Бање Луке“.

Златни грб додијељен је прослављеном рукометном стручњаку Велимиру Петковићу, редитељу Николи Пејаковићу, професору Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Биљани Антуновић и етнологу Данијели Ђукановић.

Плакете Града Бања Лука добили су: глумац Љубиша Савановић, Ружица Атанацковић из удружења „Заједно“, Градска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, доктор Снежана Кутлешић, КУД „Веселин Маслеша“, Галина Марјановић из удружења „Дуга“, директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић и професор Правног факултета Никола Мојовић.

Награда Града Бања Лука младима припала је младим рукометашима Борца Срђану Мијатовићу и Арсенију Бубићу, диригенту Градског тамбурашког оркестра Златану Мирићу, клубу „Балмун“, пливачу Михајлу Чепркалу и професору Мирославу Малиновићу.

Градоначелник Игор Радојичић је подсјетио да је у фербуару расписан јавни позив на којем су сви грађани имали прилику да предложе кандидате и да је стигло око 40 приједлога за априлске награде.

– За ових годину и по дана мог мандата на позцији градоначелника, ми имамо изванредну сарадњу и подршку Владе РС на низу капиталних пројеката у граду. То су градња клиничког центра, затим у овој години имамо пет пројеката са предузећем Путеви РС, па градња кућа социјалног становања у Куљанима, реконструкција Банског двора, финансирање водовода Црно врело. Ако хоћемо да будемо искрени, Бања Лука је заиста имала велику подршку од Владе РС на чијем челу је госпођа Цвијановић и тај приједлог да се њој додијели Кључ града је потпуно легитиман – рекао је градоначелник Игор Радојичић у изјави новинарима.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић оцијенио је да је добро што се у Скупштини разговара о свим аспектима и свим темама из друштвеног живота.

– Драго ми је да се међу предложенима за награде налазе људи из различитих сфера живота и мислим да је одлука за ово засједање доста добро урађена. Свакако да има простора за измјену одлуке о наградама која је донесена 2000. године у смислу да мора бити прецизнија и да не бисмо имали произвољне процјене – навео је Талић.

Скупштина је усвојила и закључак о утврђивању нацрта Регулационог плана дијела централног подручја града Бање Луке, сигурно један од најзначајнијих планских докумената када је у питању будући изгледа центра града. Градоначелник Радојичић је рекао да се приликом израде овог плана покуашала наставити нит коју је тридесетих година прошлог вијека успоставио бан Милосављевић, када је заправо и зачето садашње урбано језгро Бање Луке.

– Стратешки дио овог плана јесте прављење нове окоснице која се протеже од старе аутобуске станице преко паркинга испред Музеја савремене умјетности, Храма Христа Спаситеља, споменика бану Милосаваљевићу и даље према подземном паркингу изнад којег би требало да буде централно спомен обиљежје борцима ВРС. Важан сегмент овог плана јесте и склањање са површине великог броја паркинг мјеста која заузимају много простора и онемогућавају добро регулисање саобраћаја. Предвиђено је више подземних и надземних гаража што би комплетне површине ослободило или за промјену режима саобраћаја или за пјешачке и бициклистичке стазе. На неколико локација су предвиђени небодери који су обиљежја великих градова и пословних зона – нагласио је Радојичић.

Градски архитекта Иван Рашковић казао је да план обухвата ужи центар града, регулише спратност и квадратуре и намјене површина у самом центра и додао да центар града увијек побуђује највише пажње, јер је веома битан за идентитет једног мјеста.

– Сваки град мора да расте, јер град који не расте остаје на нивоу нашег дјетињства, практично. Ако је град жив, он мора да се развија. План сасвим одговара стварности и до једне мјере унапређује град. Бања Лука нема, у класичном смислу, блокове као други градови, то је пријатна структура зацртана још у 19. вијеку и то је оно на чему би требало да наставимо да радимо – истакао је Рашковић.

У првом дијелу засједања донесена је и одлука о висини паушалне накнаде за постављену кабловску канализацију за комуникацијске каблове. За посебну, прву и другу сезону годишњи паушал износи 50.000 КМ, за трећу и четврту зону накнада је 30.000 КМ, док је за пету и шесту зону и остало грађевинско земљиште годишње потребно уплатити 20.000 КМ.

Иначе, данашња сједница Скупштине града започела је минутом ћутања којом је одата почаст трагично настрадалом младићу Давиду Драгичевићу. Наставак 21. сједнице градског парламента заказан је за четвртак, 29. март, у 9.00 часова.