Док се не стабилизује ситуација: Ванредно стање остаје у шест насеља

Ванредно стање на подручју шест градских насеља, које је проглашено ноћас, до даљњег остаје на снази, уз стално праћење падавина, водотокова Врбаса и Врбање и мањих бујичних водотокова, саопштио је градоначелник Игор Радојичић, послије јутрошње сједнице Штаба за ванредне ситуације.

– На хидроакумулацији Бочац водостај је висок и још увијек је велико притицање воде, тако да се може очекивати да ће истицање воде из акумулације и даље бити велико. То не значи да ће на цијелом току Врбаса бити повишен водоток, јер су приотоке у паду, прије свега Врбања. Што се самог Врбаса тиче, на излазу из акумулације у Бочцу, могуће је очекивати да још расте због великог прилива воде у хидроелектрану. Прије великих падавина, хидроакумулација је спуштана на технички минимум како би могла да прихвати максималне количине нове воде, а у току јучерашњег дана и ноћи, држао се онај ток који омогућио и да хидроелектрана функционише, а и да низводно не буде критичног угрожавања – казао је Радојичић.

Он је нагласио да су пријављене и евидентиране штете у 21 мјесној заједници, те најавио да ће бити формирана комисија за процјену штете којој ће грађани моћи пријавити штету.

– На једној локацији, и то на ушћу рјечице Широке у Врбас у Дервишима, дошло је до угрожавања кућа, али, на срећу, нико није био животно угрожен. На другим локацијама то је било спорадично, појединачно и у не тако великом обиму. Насип у Чесми је издржао, били смо више пута на тој локацији током ноћи, интервенисано је  врећама, ангажовани су камиони који су те вреће довозили и било је довољно људи и технике за тај посао – рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у протекла два дана на подручју Бање Луке, пало је више од 100 литара кише по квадратном метру, које су, неминовно, морале изазвати пораст бујичних и већих водотокова. Он је, притом, истакао да је током протеклих дана остварена стална комуникација са ХЕ Бочац и да је вода плански испуштана из акумулације.

Он је истакао да је снабдијевање водом на цијелом подручју града стабилно и уредно, али и да постоје одређени проблеми са канализацијом на више локација и да се ради на отклањању тих проблема.

– Снабдијевање електричном енергијом је уредно осим на двије локације – у Козарској улици, те у Рамићима гдје је због клизишта дошло до прекида саобраћаја и нестанка електричне енергије. Саобраћај се уредно довија осим поменуте локације у Рамићима  – навео је Радојичић.

Радојичић је изразио посебну захвалност свим припадницима Цивилне заштите, спасилачким тимовима и грађанима који су се ангажовали претходних дана и дали свој допринос да се ризици и штете сведу на најмању могућу мјеру.