Додатна подршка привреди: Донесене нове олакшице

Град је новим олакшицама проширио подршку привредним субјектима, погођеним посљедицама епидемије корона вируса,о чему су двије одлуке донесене на данашњој сједници Скупштине града.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да се продужава могућност давања субвенција за комуналну таксу за јун, јер има и субјеката који или још не раде или имају ограничен рад.

-Друга погодност односи се на инвеститоре грађевинце да за отплату накнаде за уређење грађевинског земљишта и ренте могу да склопе уговор са Градом до краја године о плаћању у дужем периоду – казао је Радојичић.

До сада је по линијама подршке ослобађање закупа за простор, за комуналне таксе и заузимање простора за јавне површине одобрено око 170.000 КМ, без субвенција за пољопривреднике.

Говорећи о извјештају о раду градске администрације за прошлу годину, који је данас добио подршку градског парламента, градоначелник Радојичић оцијенио је да је 2019. година, по свим параметрима, била веома успјешна.

-Били су веома добри сви параметри по којима смо извјештавали, од капиталних улагања, суфицита градског буџета, броја запослених, до броја туриста и забиљежених ноћења у граду. Настојали смо да кроз капитална улагања, многе саобраћајнице, мостове, вртиће, водоводе рјешавамо проблем грађана, о чему говори и податак истраживања јавног мњења по којем 60 одсто Бањалучана сматра да је Бања Лука на добром путу. То је изузетно добар степен подршке који уживамо у граду – навео је Радојичић.

На данашњој сједници усвојено је и више одлука из области просторног уређења, од којих и парцијална измјена регулационог плана централне градске зоне у складу са раније усвојеним идејним рјешењем за ту зону. Усвојена је и измјена регулационог плана за простор касарне Козара, дио који се не користи, а који је намијењен за научно-технолошки парк.

Према данас донесеној одлуци о додјели стипендија, Град ће за наредну школску/академску годину издвојити око 1,5 милиона КМ за стипендирање ученика и студената. Такође, овом одлуком прецизирана су дефицитарна занимања и струке за нову школску годину.

-Ово је добра пракса коју Град његује годинама, како би подржао младе у њиховом школавању – истакао је Радојичић.

Градска скупштина дала је данас сагласност и за укључивање вртића „Анђелак“, којег одржава Српска православна црква у Бањој Луци у градски  предшколски систем.

-Објекат је у центру града, у добрим условима је и овом одлуком улази у састав Центра за предшколско васпитање и образовање – казао је градоначелник Радојичић.

Прихваћен је и извјештај о раду Скупштине града у 2019. години, те донесено више одлука о продужењу периода закупа пословних простора удружењима под посебним условима.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић изјавио је данас да очекује у сутрашњем наставку засједања сједнице Скупштине града конструктивну расправу око предмета Аутопревоза, односно земљишта старе аутобуске станице. Напомиње да је то итекако битна тема јер се ради о заштити градског земљишта, те да се та тачка требала наћи још у марту на сједници градског парламента, али се разматра данас због новонастале  епидемиолошке ситуације у граду.

-Најбитније је да се по тој тачки заузме јасан став, те да се одборници упознају са свим дешавањима на локалитету старе аутобуске станице. Оно што могу да кажем да град Бања Лука предузима све активности када је у питању заштита градске имовине и ова градска администрација је и заузела тај јасан курс – рекао је Талић.

Коментаришући тачку о Извјештају рада Градоначелника, Талић истиче да је ту до сада било највише дискусије, те да је та тачка квалитетно сумриала све оне активности које је градска администрација имала у задње три године.

-Када је у питању рад ове градске администрације, користим прилику да честитам градоначелнику на данашњем извјештају и досадашњем раду. Град у задње три године има повећане приходе за 12 милиона КМ, у посљедње 4 године прави суфицит преко 23 милиона марака у кумулативном смислу, а капитална улагања уназад три године повећана су за 15 милиона марака – рекао је Талић.

Због обимног дневног реда, парламент ће наставити са радом сутра, са почетком у 9 часова. Данас је размотрено и усвојено 70 тачака.