Дигитално сјећање на Петра Кочића

Иновативним пројектом под називом „Соба сјећања на Петра Кочића“, у понедјељак, у 20 часова у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, званично ће почети овогодишњи, 54. Кочићев збор.

Изложба уприличена у „Соби сјећања на Петра Кочића“, како истичу у Библиотеци, прати Кочићев животни пут, с посебним освртом на његов књижевни и политички рад.

-Интерактиван приступ садржајима, који су приказани у различитим форматима (од фотографије и документа, преко аудио и видео записа, до холограма и виртуелне реалности), прилагођен је посјетиоцима свих узраста – нагласили су из ове установе културе.

Говорећи о значају овог пројекта, навели су да ће „Соба сјећања на Петра Кочића“ допринијети популаризацији и бољем разумијевању живота и дјела Петра Кочића путем интегралног приказа јавног и политичког дјеловања, књижевног стваралаштва и приватног живота уз мноштво релевантне грађе, као и његовању традиције, језика и писма, те културе читања.

-Увођењем најсавременијих технологија у сталној изложби (холограм, виртуелна реалност, кинект листање, QR кодови, „оживљавање“ паноа путем паметних телефона и друго) поставља високе стандарде у Републици Српској и БиХ у овој области. Уз то, омогућиће едукацију ученика основних школа у различитим областима (књижевност, језик и писмо, историја, савремене технологије) кроз радионице – казали су из НУБ РС.

Додали су да je пројекат и својеврсна допуна културно-туристичке понуде града Бање Луке, нарочито у контексту развоја туристичких капацитета и апликације за Европску престоницу културе 2024. године.

Иначе, овогодишња манифестација посвећена народном трибуну Петру Кочићу, доноси бројне садржаје који ће бити одржани од 19. до 25. августа на три локације – у Бањој Луци, Стричићима и Београду.

Издавајамо свечану академију, која ће бити одржана 24. августа и чији ће концепт бити нешто другачији у односу на протекле. Послије званичног дијела, који обухвата и свечано уручивање овогодишње Кочићеве награде, биће одржан получасовни концерт – Оливера Њега уз клавирску пратњу Невене Живковић. Свечана академија почиње у 20.00 часова у Банском двору и могу јој присуствовати сви заинтересовани суграђани.

И ове године борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и недјељу, 24. и 25. августа на зборишту у Стричићима.

Комплетан програм можете погледати овдје.