Дан ослобођења у „Великом рату“ нови градски празник

Бања Лука ће од данас, поред 22. априла, кад се обиљежава Дан града, славити и 21. новембар, дан ослобођења у Првом свјетском рату, одлучено је на данашњој сједници Скупштине града. Нови празник уведен је у градску праксу данашњим измјенама и допунама Статута Града Бање Луке.

– Овим исправљамо историјску неправду – казао је градоначелник Игор Радојичић, у образложењу измјена Статута.

Он је нагласио да је 22. април 1945. године изузетно важан датум који ће се и даље обиљежавати као Дан града, али да је 21. новембар 1918. године, када је Српска војска ушла у Бању Луку, био први дан ослобођења нашег града послије више стотина година окупације.

Поред измјена Статута, на данашњој сједници усвојена је, између осталог, и измјена дијела Регулационог плана „Јелшинград“ како би се створиле претпоставке за оснивање нове пословне зоне на овом подручју.

– Тиме су створени услови да већ ове године понудимо инвеститорима 50.000 квадратних метара у близини „Јелшинграда“, с циљем отварања нових радних мјеста – казао је Радојичић. Он је додао да је ова локација атрактивна за инвеститоре, пошто је добро саобраћајно увезана и има потребну инфраструктуру.

Поред тога, градска Скупштина је данас одобрила и 500.000 КМ зајма Заводу за изградњу (ЗИБЛ), са циљем да ово предузеће изађе из блокаде и покрене пословање.

– Намјера нам је да се стари дугови ЗИБЛ-а санирају из дијела некретнина које се воде на Заводу, да се знатно смањи број радника и да се такво, реорганизовано предузеће фокусира на послове везане за наплату комуналне накнаде, заједнице етажних власника и, мањим дијелом, пројектовањем и техничким надзором – казао је Радојичић.