Градске подстицаје добило 49 привредника

Градоначелник Игор Радојичић додијелио је данас уговоре о подстицајима, у оквиру линијe, намијењене за набавку основних средстава и преквалификацију. Подстицаје је добило укупно 49 привредника, за шта је из буџета издвојено око 620.000 КМ.

– Уз помоћ ових подстицаја, требало би да се ријеши радни статус и запосли 252 нова радника. У исто вријеме, кроз процес преквалификације, биће подржано осам привредних субјеката који ће добити укупно 100.000 КМ и 41 кроз набавку основних средстава у укупном износу од 520.000 КМ. – казао је Радојичић.

Он је нагласио да је основни циљ ових подстицаја ново запошљавање и подршка подизању привредних активности на подручју Бања Лука, истичући да су ове линије субвенција предложене и од градског Савјета за привреду, у чијем раду учествују бројни привреденици.

Према његовим ријечима, највећи интерес исказан је за линију за суфинансирање дијела трошкова набавке основних средстава, пошто је за ове субвенције конкурисало више од стотину привредника.

 

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић изразио је задовољство чињеницом да је на јавни позив било пријављено више апликаната него што је додијељено средстава.

-То говори да ћемо задржати овај програм, уз допуне према иницијативи привредника – навео је Комљеновић.

Он је казао да је посебно значајно и то што се, захваљујући овим субвенцијама, помаже занатском сектору.

-Кроз линију набавке опреме, подржали смо и два стара заната и то обућарски и вуновлачара, који је уједно и једини у Бањој Луци – закључио је Комљеновић.

Александар Кецман из фирме „Келман д.о.о“, који је добио субвенцију,  казао је да послују у области металних конструкција, а од Града су добили 20.000 КМ за набавку опреме и запошљавање нова три радника.

-Конкретно, средстава ћемо искористити за набавку машине за ласерско резање метала – казао је Кецман и додао да су и прошле године добили подстицај за преквалификацију једног радника.

Како је најављено, у понедјељак ће градске подстицаје, по први пут, добити и шест средњих школа за опремање кабинета за извођење практичне наставе.