Више од 200 учесника на Међународној конференцији о туризму

Туризам представља велику развојну шансу за Бања Луку, са нагласком на конференцијски, адреналински и фестивалски туризам, изјавио је данас градоначелник Игор Радојичић.

Отварајући Међународну конференцију туризма „Бања Лука 2019“, која је окупила око 200 учесника из разних земаља, Радојичић је поручио да туризам, генерално, представља велику перспективу за Бању Луку и да се у овом сектору налази велика резерва за отварање нових радних мјеста и повећање прихода у разним областима.

– Управо овог викенда који је пред нама, током којег имамо низ различитих догађаја, можда на најбољи начин показујемо шта би све требало да се склопи како бисмо у Бањој Луци имали добру туристичку понуду. Фестивали, међународнуи спортски догађаји, конференције, сајмови, то је све оно што повећава видљивост Бање Луке, а самим тим и доласке у наш град. Ако повећамо број долазака и број ноћења, свакако ћемо отворити и нова радна мјеста те повећати приходе. Велики значај има и саобраћајна инфраструктура и повезаност, те повећање хотелских капацитета – рекао је Радојичић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић, рекао је да је  ккценат конференције стављен на рецептивни туризам, дестинацијски менаџмент и туристичку повезаност и саобраћајну инфраструктуру.

– Од конференције можемо да извучемо доста позитивних ствари, јер ћемо размијенити искуства са 200 учесника из различитих земаља. Другог дана, у суботу, гостима ћемо показати нашу туристичку понуду, а наш циљ је да у своје матичне земље оду са том понудом и да је уврсте у туристичке аранжмане. Предвиђене су вожње рафтингом, дајак чамцем, туристички излети и брдски бициклизам – рекао је Станић.

Директорица Туристичке организације Бања Лука Ирена Радојевић, нагласила је да  је рецептивни туризам нешто што би могло да помогне Бањој Луци да буде на европској и свјетској туристичкој мапи, али не само то већ и туристичка инфраструктура, при чему треба истаћи авио повезивање нашег града са европским одредиштима.