Вече за памћење: 10.000 Бањалучана на концерту Миленковића и Тркуље

Спектакуларним концертом свјетски познатих умјетника Стефана Миленковића и Слободана Тркуље, Бања Лука је вечерас обиљежила завршетак обнове спољашњег дијела Банског двора и предају апликације за Европску престоницу културе 2024. године. Више од 10.000 Бањалучана имало је јединствену прилику да чује заједнички наступ двојице врхунслих музичара које је пратила Бањалучка филхармоније, те музичари из Бихаћа и Јајца, градова партнера на овом пројекту.

Поздравне ријечи упутили су градоначелник Игор Радојичић и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Радојичић је истакао да је концерт двојице умјетника одржан под слоганом „Супротности се привлаче“, који осликава два различита жанра којима се ови умјетници баве, али и слоган под којим се Бања Лука кандидовала за Европску престоницу културе 2024. године. Он је изразио увјерење да Бања Лука има капацитете, људе и ресурсе да заиста понесе ласкаву титулу Европске престонице културе.

  • Овај догађај био је интересантан и по томе што Миленковић и Тркуља први пут наступају заједно. Кандидатура Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године највећи је подухват који је Град имао у области културе. Апликација је завршена, а ријеч је о комплексном послу који је рађен од прољећа 2017. године. Тако богата историја нашег града нуди нам толико много супротности које се привлаче и морају да живе на овом простору – рекао је Радојичић и посебно захвалио представницима Новог Сада који су изузетно помогли у припреми кандидатуре нашег града за Европску престоницу културе.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, рекла је да је завршетак обнове и реконструкције Банског двора примјер да се Бања Лука гради и развија у свим правцима.

– Поносна сам што сам као предсједник Владе могла да утичем да буду издвојена средства за обнову Банског двора и да данас сви будемо поносни што је нови сјај добила грађевина која има велики значај за културни и друштвени живот нашег града – нагласила је Цвијановић.

Бански двор свечано је отворен 8. новембра 1932. године, а за његову изградњу заслужан је први бан Врбаске бановине Светислав Тиса Милосављевић, за чијег бановања су изграђени и многи други репрезентативни објекти у Бањој Луци. Влада Републике Српске и Град Бања Лука обезбиједили су три милиона марака за спољашње уређење Банског двора – комплетну столарију, фасаду, украсе, те кров. Санацију Банског двора обавила је београдска фирма “Кото”.