Велика обнова: Градилишта у 16 градских и приградских школа

Основна школа „Бранко Радичевић“, једна од највећих у РС, нову школску годину дочекаће са осам нових учионица, тако да ученици наставу више неће морати похађати у три смјене. Доградња учионица је већ завршена, а ових дана се, упоредо с тим, приводи крају и јавна набавка за опремање дограђеног дијела ове школе.

Истовремено, ради се на припреми још једног великог пројекта – изградњи нове фискултурне сале, која би се требало нићи поред ове школе. Идентичан пројекат биће реализован и на Лаушу, гдје ће нова сала бити изграђена уз Основну школу „Свети Сава“.

У исто вријеме, током љетњег распуста активно се ради на санацији и обнови укупно 16 градских и приградских школа, у оквиру великог плана, вриједног 600.000 КМ. Овај план је покренут још прошле године, кад су већи или мањи радови изведени у 26 основних и средњих школа, за шта је издвојено 1,9 милиона КМ.

Захваљујући овом плану, у четворогодишњој школи у Дебљацима више неће бити проблема са загријавањем просторија. Ових дана, у школи је, захваљујући овом програму, уведено централно гријање.

-Уграђени су топловодна мрежа, радијатори и котао на чврсто гориво – казали су у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

И ученици подручне школе „Јован Дучић“ у Куљанима имаће боље услове од септембра. У овој школи, у 13 учионица, саниран је паркет, за шта је обезбијеђено 15.200 КМ.

Паркети су санирани и у ОШ „Петар Кочић“, у којој ће бити замијењен и дио вањске столарије за коју је у току припрема техничке документације.

Котловницу би ускоро требало да добије и подручна школа у Чесми, којој су одобрена и средства за замјену дијела унутрашње столарије.

Почетак радова ове седмице очекује се и у ОШ „Свети Ћирило и Методије“, у којој ће до јесени бити обновљени санитарни чворови.

И у школи „Младен Стојановић“ очекују да ће убрзо почети санација крова, након што је изабран извођач овог посла, вриједног око 64.000 КМ.

Поступке јавних набавки приводе крају и школе „Ђура Јакшић“ и „Георги Стојков Раковски“, а они ће, у оквиру овог пројекта, такође добити нове санитарне чворове.

Почетак радова током распуста очекују и у школи „Мирослав Антић“, која ће ових дана покренути поступак јавне набавке за замјену крова на подручној школи у Борковићима, вриједности око 100.000 КМ.

Поред 600.000 КМ, обезбјеђених из градског и републичког буџета, те средстава из буџета предсједнице Републике, ускоро се очекују и средства из спољних извора за још неколико школа, кандидованих за пројекте енергетске ефикасности. Те школе би требале бити „утопљене“ догодине.