Ватрогасци интервенисали 34 пута због посљедица обилних падавина

Бањалучки ватрогасци су, током обилних падавина које су задесиле наш град почетком ове седмице, уложили значајне напоре и сва расположива средства како би били на располагању грађанима.

-Од 13. маја имали смо 42 интервенције, од којих су се 34 односиле на отклањање посљедица обилних падавина – казао је командант Ватрогасне бригаде Бања Лука, Мирослав Малинић.

Он је нагласио да је још прошлог петка, послије сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, ватрогасна бригада Бања Лука ставила све своје ресурсе у службу система заштите и спасавања.

-Приправност јединице је подигнута, а сви припадници јединице заједно са Цивилном заштитом града били су ангажовани на припреми одређених резерви врећа са пијеском за градњу зечијих насипа. Даноноћно је вршено пуњење врећа у ватрогасној чети Лазарево – казао је Малинић и додао да су у понедјељак имали прве интервенције изазване екстремним падавинама, што од оборинских вода што од повећаног водостаја ријека и појаве бујичњака.

Послије проглашења ванредног стања у понедјељак увече у одређеном броју мјесних заједница, Ватрогасна бригада Бања Лука је извршила мобилизацију слободних припадника и повећање броја оперативаца за два пута и алармирање ДВД Врбања за територију коју покривају.

– Ту ноћ подигнута је и јединица Ронилачког клуба „Делфин“, чијих је 15 припадника са два чамца, измјештено на паркинг код Пердувовог гробља одакле је у веома кратком времену могла бити упућена у помоћ код евакуације евентуално угроженог становништва. Срећом, пријетње по становништво није било тако да је ова јединица повучена већ сутрадан ујутро – нагласио је Малинић.

По укидању ванредног стања у уторак увече, Ватрогасна бригада је враћена у нормални режим дежурства.