„Bibliobus“ kruži po 14 lokacija po gradu i selima

Od danas je u Banjoj Luci počela sa radom pokretna biblioteka, tzv. Bibliobus, koji će omogućiti da bogati književni fond od 6.000 popularnih naslova bude dostupan čitaocima na širem gradskom i prigradskom području. Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao promociji Bibliobusa, naglasio je da time obezbjeđen još jedan sadržaj iz oblasti kulture, u okviru novousvojene Strategije razvoja kuluture.

– Jedan od ključnih strateških ciljeva je upravo decentralizacija kulture, što podrazumijeva širenje kulturnih sadržaja na čitavom području grada, uz intenzivniju dostupnost i na prigradskom i seoskom području – naglasio je Radojičić.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović Zečić, koja provodi ovaj program, precizirala je da zainteresovanim čitaocima u Bibliobusu na raspolaganju 6.000 naslova.

– Bibliobus će obilaziti banjalučka naselja kao i naselja u okolini čiji stanovnici nemaju biblioteku u svojim mjestima. Planirano je 14 stajališta, raspoređenih po naseljima – rekla je ona.

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bokinac je naglasila da je Bibliobus donacija biblioteke iz Kopra, koji će „knjigu približiti svim građanima Banje Luke“.

– U njemu će se nalaziti i knjige na slovenačkom jeziku, što će omogućiti svima koje interesuje slovenački jezik da se mogu njima poslužiti – rekla je ona.

Posebna pažnja posvećena je potrebama djece i mladih, pa je i bibliotečki fond pažnjivo odabran. Pored lektire, na policama Bibliobusa našli su se najnoviji naslovi popularne književnosti za djecu i tinejdžere, veliki izbor stripova, te popularni časopisi za mlade.